12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57‘de Merkez üssü Düzce ilçesinde aletsel büyüklüğü 7.2 olan deprem 845 yurttaşın ölümüne, 15 bin civarında konut ve işyerinin ağır hasar görmesine neden oldu. 17 Ağustos Kocaeli Depreminin 3 ay sonrasında yaşanan bu ikinci afet, ülkemiz deprem gerçekliğinin ne derece göz ardı edilmiş olduğunu ağır bir fatura ile birlikte ortaya çıkardı. Şimdi Düzce’yi yerle bir eden depremin 15. Yıldönümüne doğru ilerlerken, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş; bugün depremden gereken dersleri çıkarmış bir Düzce olduğunu söyledi.


GELİŞMİŞ DAHA MODERN BİR DÜZCE VAR


15 yıl önce perişanlığı tüm boyutlarıyla yaşadığını ifade eden Belediye Başkanı Keleş, “eski Düzce değiliz. Gelişmiş daha modern bir Düzce var. Tabi o dönemdeki dağılmışlığı toplamak kolay değil. Burada yerel yöneticilere büyük görev düşüyor.” dedi. Düzce’nin teşvikten yararlanmasının, tarım alanlarına sahip olmasının ve turizm potansiyellerinin Düzce’nin yeniden ayağa kalmasına vesile olduğunu hatırlatan Keleş,” Düzce bugün geleceğine güvenle bakan hızla büyüyen depremden gereken dersleri çıkarmış bir kent olarak devam ediyor. Bir sonraki depremi daha az hatta zayiatsız atlatabileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.


KAT ŞEHİR SİLUETİ İLE İLGİLİ


“Deprem öldürmez, öldüren çürük binadır” sözünü hatırlatan Keleş, depremden sonra Kat artırımına yönelik yapılan eleştirilere de cevap verdi.


Keleş, “deprem yönetmeliğine uygun malzemeyi olması gereken düzeyde kullanırsanız bir şey olmaz. Japonya ve Şili örneğinde olduğu gibi. Depreme her şekilde hazırlıklı olmalıyız. Bu nedenle depremden sonraki yapılaşma da çok önemli. Kat depremle endeksli düşünülüyor ama katla alakası yok. Kat şehir silueti ile ilgili. Biz her zaman depremi düşünerek kent silueti oluşturacağız.” ifadelerini kullandı.


6 BİNA İÇİN DÜĞMEYE BASILDI


Orta Hasarlı binalarla ilgili olarak Keleş, Düzce’de artık depremin sembolü haline dönüşen Atatürk Binası ile birlikte 6 orta hasarlı bina için gerekli işlemleri yaptıklarını ve kısa sürede yıkılacağını belirtti.

Keleş, “Altı bina için süreç başlattık. Mesela Atatürk Bulvarı üzerindeki eski yurt binası. Teknik şartlarını oluşturduk. İnşallah yıkacağız. Aslında tamamını yıkmalıyız. Ancak özel mülklere müdahale kolay değil. Yasal müeyyideleri yerine getirip yıkmak lazım. Mesela İnönü parkının sonundaki binada her türlüm usulsüzlük oluyor. Şehri tehdit eden unsurlar barınıyor. Buralar aynı zamanda kıymetli alanlar.” dedi.


SAÇMA SAPAN BİR DEVİR TESLİM OLMUŞ


Keleş, Depremden sonra yapılan ve bugün Düzce’nin kanayan yarası haline gelen Kalıcı işyerlerini ise yanlış planlama sonucu olarak gösterdi, İşyerlerinin tek bir kuruma verilmesini de eleştirdi.


Keleş, “Özel idareye devredilmesi de yanlış bir karar. Özel idarenin yapacağı bir şey yok. saçmasapan bir devir teslim olmuş. Herkesin ayrı ayrı katları var. Bir binayı ayrı ayrı kurumlara Parça parça tahsis etmek “hiçbir şey yapılmasın” demek. Biz karşılıklı deplase etmek için uğraşıyoruz. Parça parça verilmesi 440 milyonu çöpe atın hale getirdi.”dedi.


ÜNİVERSİTE HAKLI


Bugünlerde “oraya harcayacağımız 1 liramız yok” sözüyle eleştiri oklarını üzerine çeken Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na ise Keleş’ten destek geldi.


Keleş, “bir yeri tamir et demek yeniden yapmaktan daha zor. Üniversite burada haklı. Tamir etmek için bütçe veriyor musunuz? Bir yerleşke yapılıyorsa kaynağı da verilmeli. Üniversite de kamu kurumudur. Kendine tahsis edilen bütçelerle hareket eder.” diye konuştu.


DÜZCE’NİN BOŞA ATACAK BARUTU YOK


Keleş’in son olarak mesajı ise şu şekilde oldu:


“Düzce 15 yılın sonunda hızlı bir kalkınma içinde. Sadece Düzce’nin potansiyellerini iyi kullanması gerekiyor. Buradan kastım, milletvekilleri, belediye başkanı ve kamu kurum çalışanları. İnsan potansiyelini iyi değerlendirip takipçisi olmalı. Düzce Devlete ne kadar veriyor, ne kadar alıyor onu hesaplamalı. Düzce’nin boşa atacak barutu yok. Kayıp yılları var. Bunun için daha hızlı hareket etmemeli. Özellikle yöneticiler boşa zaman geçirmemeli. Düzce önümüzdeki 5 yılda bu 5 yıldan daha hızlı büyüyecek.”

 

HABER:S.KAŞKIR