Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, ilçede yaşanan çöp sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çöp dolum sahasının belirlendiğini ve proje çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Albayrak, Düzce’deki çöp depolama sahasını beklediklerini vurguladı. Tesis yapılana kadar Akçakoca başının çaresine mi bakacak şeklindeki soruya, “Düzce’deki çöp depolama sahamızı bekliyoruz. Çöpümüzü ayrıştırıyoruz ancak çağdışı yöntemle yapıyoruz. Büyük sıkıntı yaşıyoruz aslında. 5’te birini toprakla ayrıştırarak yok etmeye çalışıyoruz. Ama plastik, cam ve teneke gibi materyalleri geri dönüşüme yolluyoruz. Belediye birliğinin bu konuda ciddi çalışmalar var onu bekliyoruz. Onunla birlikte ilçemizde çöp toplamada çağdaş bir anlayışa geçeceğiz hem de çöpün tekrar geri dönüşümü de gerçeklemek ve güzel bir sonuç ortaya çıkacak.” Şeklinde cevap veren Albayrak, tüm belediyelerin nefes alacağını da sözlerine ekledi.

Bu konuda Belediye Birliği ile çalışmalarının devam ettiğini belirten Albayrak, “ Çöp dolum sahası belirlendi ve konu ile ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Bunun dışında şehir içindeki çöplerin toplanması ve taşınmasıyla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Ancak konu ile ilgili bir mesafe almış değiliz. Görüşmelerimiz devam ediyor. “ dedi.” Artık şehri dolaşırken çöp kovası görmeyeceksiniz.” Diyen Albayrak, Avrupa’da görülen ve ülkemizde de yeni yeni oluşmaya başlayan çevreye kötü koku vermeyecek şekilde çöp merkezleri oluşturduklarını ifade etti.

Albayrak, “ Bunun bir yatırım maliyeti var. Ancak böylelikle çöp giderlerimiz azalmış olacak. Çünkü çöpün taşınmasıyla ilgili ciddi giderlerimiz var. Çöp kovası anlayışı artık çağ dışı kaldı. Çöp kovası günün çağdaş çöp toplama anlayışına ve turizm kenti anlayışına çok uygun değil. Hem görüntü ve kokuyu önlemek hem de belediyenin çöp hizmetleri giderlerine ciddi azaltmalar sağlayacak çalışmalar düşünüyoruz. Çöp kovası yer altında olacak ve baktığımız da farklı bir görüntü göreceksiniz. Yer altında tüpler olacak ve çöp arabası geldiğinde vinç yardımı ile boşaltacak. Çöp aşağıda yok olmuş olacak. Öncelikle bunu sitelerde uygulamayı düşünüyoruz. Şuan plan aşamasında. Türkiye’de bunun örnekleri yok denecek kadar az.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN