Genel bir hayvancılık sorunu var

Efteni Gölü’nün bir kısmının kuruması ve mevcut kuş türlerinin azalması konusunda da bir açıklama yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Oğuz Bayazıt, Bölgede hayvancılıkla ilgili genel bir sorun yaşandığını söyledi. Efteni Gölü Sulak alan projesinde firmanın danışmanı olarak görev yapan Gazi Üniversitesi Biyoloji Profesörünün aynı konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Vali Vasip Şahin’i ziyaret ettiğini ve burada hayvancılıkla ilgili genel bir problem olduğunu dile getirdiğini belirten Bayazıt, “ mera olarak tescil edilmiş kanuni anlamda mera alanları az olmasına rağmen, köylü kurak zamanlarda alanın tamamında meraymış gibi hayvancılık yapıyor. Böyle olunca hayvanlar orada bulunan tesislere de zarar veriyor. Başka bir örnek, gölde sedde ile su tutuyoruz. Bu seddenin güçlendirilmesi ve o bölgedeki kuşların yuva yapması için sedde boyunca söğüt ağacı diktik. Ancak ağaçların hiç biri tutmadı. Sebebi ise o bölgede otlatılan hayvanların ağaçları yemesi, fidanları yerinden oynatmasıydı. Proje sorumlusu hocamız ile de konuştuk, önümüzdeki günlerde bölge insanımıza da katkı sağlayacak orayı koruyacak çerçeveyi oluşturacağız.” Dedi.

Eskisi gibi olmaz

Bölge insanı tarafından sedde içinde kalan suyu kurutmaya yönelik faaliyetler söz konusu olduğunu da ifade eden Bayazıt, bölgeyi besleyen su kaynaklarının çok kısıtlı olması nedeniyle, hayvancılık yapanların bu sudan faydalandığını vurguladı. Bölgedeki su kaybının balık ve kuşları engellediğini de savunan Bayazıt, “ 2004’ten buyana sürekli azalan bir kuş nesli var. Göç eden kuşlar bu bölgeden geçerken göl aynasını görmeyince buraya inmiyor. Buraya gelebilecek yaban hayvanı insandan zarar görürse bir daha gelmiyor. O bölgeyi göl aynasına kavuşturup, bitki ve hayvan varlığını tekrar canlandırabilirsek, bölge tekrar eskisi gibi olmasa da eskiye yakın konumuna gelir.

45 kuş türü kaldı

Efteni Gölü’nde 3-4 yıl önce üniversite hocalarının yaptığı bir araştırma sonucunda 175 kuş türü tespit edildiğini söyleyen Bayazıt, son sulak alan çalışması kapsamında yapılan araştırmalarda ise, 45 adet kuş türü tespit edildiğini belirterek, bu kadar kısa bir sürede çok büyük uçurum oluştuğunu kaydetti. Bayazıt, yeniden yapılandırma ve başta DSİ’nin randımanlı çalışmaları, bütün Düzce’nin desteği ile Efteni Gölü’nün eski güzel günlerine dönmesinin sağlanacağını vurguladı.

Haber; H. İŞCAN