Her yıl farklı yerlerde yapılan Türkiye Beyazay Derneği Yurtiçi Kurullar Toplantısı’nın 7’ncisi Düzce’de gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleştirilen toplantının 2. gününde, derneğin faaliyetleri ve projeleri tartışıldı.

Düzce’nin engelli bireylere yönelik sağladığı katkılar üzerinde de durulan toplantıda, diğer illerin de buradaki çalışmaları hayata geçirmesi gerektiği vurgulandı.


“El ele, yürek yüreğeyiz”

Toplantının, Düzce’de yapılmasının teklif edildiğinde duyduğu mutluluğu dile getiren Beyazay Derneği Düzce Şube Başkanı Nurullah Çelebi, “O gece ben uyuyamadım. Çok mutlu olmuştum. Seve seve yapacağımızı söyledim. Çünkü biz Düzce’de valiliğimiz, belediyemiz, sivil toplum örgütlerimiz, vekillerimiz her zaman el ele, yürek yüreğeyiz. Bundan dolayı, bizim için bu organizasyonu yapmak basit oldu. Herkes bize destek verdi ve hepiniz buradasınız. Düzce’ye hepiniz hoş geldiniz” diye konuştu.


“Gayretlerinizin daim olmasını diliyorum”

Yol haritasının projelerle çizilmesi gerektiğine değinen Beyazay Derneği Genel Başkanı Nejla Sümer, “Biz her zaman projelerle çalışıyoruz. Şubelerimiz de, Genel Merkezimiz de Projeleri hayata geçirip, sahada uygulayarak hareket ediyor. Hepinizin nasıl bir özveri ve gayretle çalıştığınızı biliyorum. Bu gayretlerinizin daim olmasını diliyorum. Bizim bu yolda hiçbir menfaatimiz olmadığı için gayet rahatız. Hepinizin aynı düşüncede olduğunu biliyor ve başarılarımızın devamını ümit ediyorum” dedi.


“El ele vererek büyük gelişmeleri gerçekleştirdik”

El ele vererek birçok hizmet yaptıklarını, dürüst ve çalışkan bir şekilde daha da fazlasının yapılmaya devam edileceği vurgusu yapan Beyazay Derneği Onursal Başkanı Lokman Ayva, “Biz elimizden geldiği kadar projemizi yapıp, hazırlığımızı büyülerimize ilettik. Bu noktada devlet büyüklerimizle, ama doğru devlet büyüklerimizle el ele vererek büyük gelişmeleri gerçekleştirmiş durumdayız. Bunlar için değerlerimizden fedakârlık yapmamamız lazım. Herkes göründüğü kadar dürüst olmalıdır. Memleketimize elimizden geleni yapmamız, yapılanları yaşatmak için mücadele vermemiz lazım. Bazı dışardan güdümlü oyunlarda, devletimize sahip çıkan, devletimiz önünde dimdik duran insanlara destek olmamız lazım” diye konuştu.


“Her hareketin anlam ve önemi var”

Dernekçiliğin önemine ve etkisine dikkat çeken Beyazay Derneği Genel Koordinasyon Kurulu Üyesi, Eski Milletvekili Gülay Dalyan, “Her hareketin anlam ve önemi var. Attığınız her adımda, arkanızdaki insanları taşıyorsunuz. Taşıdığınız insanlarda, çok masumane ve içten, sizden gerçekten destek bekleyen insanlar. Dolayısı ile ne kadar adım atarsanız, onları o kadar ileriye götürürsünüz. Onlara ne kadar yaklaşırsanız, onların ufkunu açarsınız. Amaç, onları taşıyabilmek ve onları üzmeden, utandırmadan hayatlarını şekillendirip, yüzlerini güldürebilmek” ifadelerini kulandı.


“O yıllarda engellilerimiz sokağa çıkamazlardı”

Engellilerin yaşadıkları sıkıntılar ve engellilere bakış açısının zaman içindeki değişimine dikkat çeken AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, ”89’da, 90’da engellilerimiz sokağa çıkamazlardı. Bunun iki sebebi vardı. Ne yazık ki aileleri onlardan utanırdı sokağa çıkarmazdı. Ayrıca fiziki imkânlar ve şartlar yeterli olmadığı için, sokağa çıkartılmazlardı. Yabancı misafirlerde sokakta görmeyince Türkiye’de engelli yok zannederdi. Cumhurbaşkanımız, belediye başkanı olduğu dönemden beri bu konuya hassasiyetle eğiliyor. Lokman Bey ile o dönemde yaptıkları çalışmalar devrim niteliğindedir” dedi.