SEDAŞ tarafından özellikle iş kazalarının yoğunlukla yaşandığı iş alanlarından biri olan inşaat yapım işlerinde dikkatsizlik ya da bu çalışma alanlarında gerekli önlemlerin alınmadığı yerlerde, emniyet mesafelerine uyulmamasının kazaları da beraberinde getirdiği belirtildi. SEDAŞ yetkililerince,  hayatımızda hava ve su kadar önem taşıyan elektrik enerjisinin  gözle görülmediği için mutlaka gerekli önlemler alınarak kullanılması gerektiğine dikkat çekildi.

Şebeke yakınında yapılan binalar
SEDAŞ yetkilileri, Belediyelerin elektrik şebekesi altında yapılacak ya da elektrik şebekesine yaklaşma durumu olan tüm inşaatlarla ilgili çalışma ruhsatı verilirken, SEDAŞ'ın ve TEİAŞ ( Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) gibi kurumların görüşünün alınması gerektiğine dikkat çektiler. SEDAŞ yetkilileri,  1/1000 ölçekli imar planı uygulama hükümleri içinde orta ve yüksek gerilim taşıyıcı direkleri ve iletken enerji nakil hatları bulunan parsellerde, kurumların görüşü alınmadan proje tanzim edilemez hükmüne yer verildiğine işaret ettiler. Belediyelerin sorumlulukları sahasında bulunan alanlarda, enerji nakil hatları altında ve yakınında yapılacak inşaat çalışmalarında SEDAŞ'ın ve elektrik iletim ile doğalgaz gibi ilgili diğer kurumların görüşünün alınarak çalışma ruhsatı verilmesinin iş kazası risklerini önlediği belirtildi.



İNŞAAT İSKELELERİ
İnşaatlarda kurulan iskelelerin üzerinin kaplanmaması ve burada çalışan işçilerin ellerindeki materyalleri, su borusu, merdiven veya inşaat demiri, televizyon anteni gibi malzemeleri  inşaatların yakınından geçen şebekeye temas ettirmeleri sonucunda  elektrik çarpılmalarına bağlı çok üzücü iş kazaları yaşanabildiği belirtildi. Sıva, dış cephe yalıtımı, boya ya da restorasyon amaçlı binaların dışına kurulan iskelelerin elektrik şebekesine yakınlığı ve güvenlik mesafesine dikkat edilmesi ile çalışanların da bilgilendirilmesi gerektiği bildirildi.   

BETON MİKSERLER 
Ayrıca inşaatlara beton taşıyan mikserlerin elektrik şebekesinin üzerinden hortumlarını aşırtmak isterken hatta elektrik kesintisi uygulanmadığında iş kazalarının yaşanabildiğine dikkat çekildi. Bazı beton mikserlerinin  SEDAŞ'a haber vermeden, şebeke üzerinden hortumlarını geçirme anında, elektrik kesintisi önlemi almadıkları için iş kazalarına da yol açtıkları ve geçmişte bu üzücü olaylara örnek teşkil edecek  kazaların arşivlerde yerini aldığı ifade edildi.

SEDAŞ EĞİTİMLERE DEVAM EDİYOR
SEDAŞ her yönü ile bu türde üzücü olayların yaşanmaması için sosyal sorumluluk gereği elektrik kullanıcılarının bilgilenmesi ve bilinçlenmesi, iş kazalarının da yaşandığı alanlarda daha dikkatli bir şekilde elektriğin kullanılması amacıyla bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. SEDAŞ bu eğitim çalışmalarını "ağaç yaşken eğilir" atasözüne uygun bir şekilde ilk okullarda ve orta okullarda da öğrencilerle paylaşarak sürdürdü.