Yaşam ve Kariyer Koçu Yeşim Acar’ın sunduğu Hayata Dair programı yeni sezonda ilk olarak Düzce İl Müftüsü Selami Emen’i ağırladı. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, İl Müftüsü Selami Emen, önemli mesajlar verdi.

KARDEŞLİK KİTABINI YENİDEN AÇIP OKUMALIYIZ

Emen, “ Sevgi, Dostluk ve kardeşlik duygularının en üst seviyede tutulmalı ki, kin ve nefret tohumu ekenler utansın, elini ülkemizden çekmiş olsun.” Derken birlik beraberlik vurgusu yaptı ve “Çok fazla dünyevileştik. Hep “ben” olduğundan egoistleştik. Helal haram çizgisini aştık. İslam’ı ahlaktan ne kadar uzaklaşırsak, o kadar çözülür o kadar ferdileşir, kendimize tapmaya başlarız. Yaşadığımız bu coğrafyayı bize nimet olarak bahşetti. Bizim yeniden kardeşlik kitabını açıp okumamıza ihtiyaç var. Kardeşlik dilini kullanmamız gerekiyor. Saçımızı yüzümüze baktığımız kadar, kalbimizi de süslememiz gerekiyor.” dedi.

KOMŞULUK HAKKI ÇOK ÖNEMLİ

İslam’da komşuluk ve Kul hakkı üzerine konuşan Emen, şunları kaydetti:

“Sert bir bakışla bakmak bile günah olmaya yeter. Komşuya  Sert bir şekilde kapıyı kapattı o bile yeter. Çünkü kalbini kırdı. Bir merhabayı, tebessümü terk ettiğimiz için iş büyüdü. İş daha da kötüye gitmeye başladı. Müslüman öncelikle kendine bakacak, “ben ne kadar iyiyim, ne kadar dürüstüm” sorgulayacak, hep karşısından beklemeyecek. Kıyamet günü Cenabı Allah komşuyu komşuya soracak. Razıysa cennete gidecek. Komşuluk hakkı çok önemli.”

DİNİMİZİ GÜZEL ANLAYAMADIK

İl Müftüsü Emen, toplumu gruplara ayırmanın doğru olmadığını ifade etti. “Dinimizi güzel anlayamadık, hayatımıza yansımadık. ”şeklinde sözlerine sürdüren Emen, İslam düşüncesinde meta kavramı ve tüketim hakkında konuştu.

Emen,” beklentilerimizi çok büyüttük. evlatlarımız torunlarımız markasız bir şey giymiyor. Biz ona kanaati şükretmeyi, verenin de alanında Allah olduğunu öğretmedik. İnsan kendine verilen her şeyin imtihan aracı olduğunu bilerek davranmalı. Yastığa başını koyduğunda bugün ne güzel işler yaptım diye sorgulamalı.” Dedi.

ÇOCUK YALANI ÖNCE BİZDEN ÖĞRENİR

İslam’da çocuk eğitimi üzerine konuşan Emen, şu noktalara dikkat çekti:

“Bir doğruyu öğretirken sevdirerek ve örnek olarak göstermeliyiz. Akşam aynı sofrada toplanmalıyız. Sofra birliği önemli. Anne baba teftiş eder gibi değil de güzel bir dille neler yaptığını anlatmalı. Çocuk yalanı önce bizden öğrenir. Bir anne babanın ağzında küfür kötü söz, yalan varsa çocukta onu öğrenir. İnsanlar arasında kıyaslama yapılmamalı. Bunlar dinimize aykırı. Güzel ahlak çocuğa bırakılan en büyük mirastır. “