Merkeze Bağlı, Musababa Köyünde oturduklarını ve bu muhitin genellikle engelli ve dar gelirli insanlar tarafından kullanıldığını belirten Gülay ve Erol Zengin, bu hat üzerinde çalışan şoförler tarafından sürekli hakarete uğradıklarını söyledi. Yaşadıkları sorunları ve haklarını korunmadığını dile getiren fiziksel ve ruhsal engelli çift yaşadıklarını Öncü Haber mikrofonuna anlattı.


“Engellileri araçlarına bindirmek istemiyorlar”

Engelli vatandaşların haklarına ve bu hakları kullanırken yaşadıkları sıkıntıya değinen Erol Zengin şu şekilde konuştu:
“Biz engelli vatandaşlarız. Türkiye’nin 81 vilayetinde, engelli kartlarımızı kullanarak, toplu taşıma araçlarına binebiliyoruz. Ama Düzce’de Belediyenin denetimli araçlarından faydalanamıyoruz. Konuyla ilgili 3 ay önce belediyeye bir dilekçe verdim. Şoförlerin, engelli vatandaşları araçlarına bindirmek istemediklerini, bindirirken ücretsiz bindikleri için hakaret ettiklerini belirttim. Ama hâlâ ne kooperatiften ne de Düzce Belediyesi’nden ne telefon aldım, ne de bir belge geldi”


“Bakanlık bu kartları neden verdi”

Bugün de eşinin bu tarz bir sıkıntı ile karşılaştığını ve artık buna çözüm bulunması istendiğini sözlerine ekleyen, Erol Zengin, “Eşim, bugün ücretsiz biniş kartını evde unuttuğu için engelli kimlik kartını şoföre gösteriyor ve şoför kabul etmiyor. Neden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kartları verdi? Ben bu kimlik ile 81 ilde her türlü ulaşım arcına binebilirken, neden düzce de binemiyorum? Düzce Belediyesi de bana şoförü savunuyor. Biz haklarını bilen vatandaşlarız.” İfadelerini kullandı.



“Başka biri benim ücretimi ödedi.”

Otobüste yaşadığı sorun ve karşılaştığı muameleyi dile getiren Gülay Zengin, “Bugün serbest biniş kartımı evde unuttum. Utanarak bindim otobüse. Şoför benden ücret istedi. Üzerimde para olmayınca, başka biri benim yerime ücretimi ödedi. Ben sadece kendi hakkımı değil, bütün engellilerin hakkının verilmesini istiyorum” dedi.


"Benim gibi bir sürü insan var”

Bu gibi durumlarla sık sık karşılaştıklarını ve bedavacı olarak nitelendirildiklerine dikkat çeken Gülay Zengin, “Otobüse en son bindim. Şoför yanındakine ‘19’uncu da bu’ dedi. Çok kötü bir his yaşadım. Her binişimde utanarak biniyorum. Acaba bu kez ne ile karşılaşacağım diyerek utanıyorum. Benim gibi bir sürü insan var” şeklinde konuştu.


“Hepsi bu konuda mağdur”

Şoförler tarafından maruz kaldığı hakaretlere de açıklık getiren Erol Zengin, “Neden evinizde oturmuyorsunuz diyor örneğin. İşimiz yok mu? Engelli vatandaş evine mi tıkılacak? Neden günde 2-3 defa arabaya biniyorsunuz diyorlar. Şoför bunu söylüyor. Düzce’de yaşayan engelli vatandaşlar beni yalanlasınlar. Benim gibi hepsi de bu konuda mağdurdur” dedi.



“Düzce Belediyesi ilgisiz”

Sorunlarının çözülemediğini ve geçiştirildiklerinin altını çizen Zengin, “ Beyaz Masa, tamam diyip gönderiyor. Ulaştırma Müdürlüğü, tamam diyip gönderiyor. İlgisizler. Düzce Belediyesi ilgisiz. Hepsini kınıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Eşinin %52, kendisinin %72 engelli olduğunu ve haklarının Düzce Belediyesi tarafından korunması gerektiğini vurgulayan Erol Zengin, Engelliler Derneği’ne gideceğini, yapılan görüşmenin ardından gerekiyorsa dava açmak için işlemlere başlayacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.