"Engellilere duyarlı olmayan bir planın altına imzamı atmayacağım." Bu sözler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya ait. Sarı, artık tüm şehirlerin engellilere uygun hale gelmesi için yeni bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı. Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi tarafından kamu kurumları başta olmak üzere toplu ulaşım araçları ve kaldırımlarda engellilerin kolayca ilerlemesini sağlamak için çalışmalar yapılırken, şehir yaşantısında hala aşılması gereken sıkıntılar olduğu bizzat engelli vatandaşlar tarafından dile getirilmeye devam ediliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde mikrofonlarımıza konuşan kemik erimesi nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan 26 yaşındaki Halil Taşkın, Düzce'de dışarı çıktığında karşılaştığı engeller karşısında sadece kendisine o an için yardımcı olunmasını değil sorunun çözümü noktasında da destek sağlanması gerektiğini aktarmıştı.

İşte Düzce gibi bir çok il ve ilçenin engelli dostu kentlere dönüşmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kolları sıvadı.

"Kentlerdeki yapısal olumsuzluklar giderilecek"

Engelli vatandaşlar için özel projelendirilen yeni bir çalışma başlatıldığını vurgulayan Bakan Fatma Güldemet, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engelli vatandaşlarımızın erişim olanaklarına ulaşabilmesine dair bir yönetmelik çalışması var. Biz de kentlerdeki yapısal sorunları gidermek için kolları sıvadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak şehirlerimizin görsel, işitsel ve fiziksel olarak engelsiz planlanmasının standartlarını belirliyoruz." dedi.

Kentlerdeki yapısal olumsuzlukları gidereceklerini bildiren Bakan Sarı, "Bu konuda Türkiye Standartları Enstitüsü de bizimle birlikte çalışıyor. Yollar, parklar, kaldırımlar, binalar sizlere daha da duyarlı hale getirilecek." ifadelerini kullandı.

Yollarda ve asansörlerde sinyalizasyon

Bakan Sarı, şehirler ve binalarda engellilere yönelik yapılacak yeni planlamaları şu sözlerle anlattı:"Bu planlamayla, görme engelli vatandaşlarımız için yollarda, asansörlerde sinyalizasyon ve yönlendirme mekanizmaları olacak. Kaldırımlarda sizlerin geçişine engel olan gereksiz tabelalar kaldırılacak. Kent ulaşımında rampa sistemleri arttırılacak. Özellikle yeni yapılarımızda bina girişleri, koridorlar engelli vatandaşımızın rahat geçişine imkân verecek genişlikte planlanacak. İşitme engelli vatandaşlar için toplu taşıma araçlarında ya da belli başlı kamu binalarında işaret diliyle yönlendirme yapan sistemler oluşturulacak. Binalardaki döşeme kaplamalarında kaymayı önleyen, tekerlekli sandalye ve koltuk değneği hareketlerini güçleştirmeyen malzemeler kullanılacak."

"Yerel yönetimler için zorunlu olacak"

"Artık şehirler engelliler için duyarlı olacak. Şehirlerimiz hepimiz için 'engelsiz' hale gelecek. Engellilere duyarlı olmayan bir planın altına da imzamı atmayacağımı bilmenizi isterim." diyen Bakan Sarı, planlama için yasal çalışmaların yılsonunda hızla tamamlanacağını ve bunun yerel yönetimler için zorunlu hale getirileceğini bildirdi.

 HABER;C.ÜSTÜNER