Düzce'de yaşayan farklı milletlerin unutulmaya yüz tutan geleneklerini günümüzde de devam ettirme düşüncesiyle yola çıkan ve Merkezi Çilimli'de olan Erdemliler Derneği, toplumsal sorunlara da odaklanıyor. Bu doğrultuda düzenlenen geleneksel bahar kahvaltısında bu yılki tema madde bağımlılığı ve mülteci (muhacir) misafirler oldu. Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve Çilimli Kaymakamı Mahmut Başer’in eşleri ile birlikte katıldığı programda ayrıca mülteci (muhacir) aileler de yer aldı.

Anlattıklarından çok etkinlendi
Vali Zülkif Dağlı, burada yaptığı konuşmasında; “Çilimli Erdemliler Derneği'miz, Hasan bey ve yönetimi ile bize geldikleri zaman, yaptıkları çalışmalardan bahsettiler. Aklımda kalanları şöyle söyleyeyim çünkü çarpıcı şeylerdi, özellikle bu çağda dedelerin, ninelerin kenarda yalnız kaldığı, bunun karşılığında çocukların da büyüklerin şefkatinden yalnız kaldığı, hatta anne ve babaların şefkatin de yalnız kalarak kreşlerde büyümek zorunda kaldığı, yaşlıların ise huzur evinde çocuk hasretiyle, torun hasretiyle yaşamak zorunda kaldığı, bu bana gerçekten çok çarpıcı geldi." dedi.

"Kreş eker, huzurevi biçer" sözünün üzerinde durulmalı
Dernek yönetiminden gelen "Bununla ilgili çalışmamız lazım" önerisini dikkat aldığını belirten Vali Dağlı, "Eşimle birlikte birkaç huzurevine ve çocuk evine gittik. Aslında yapılması gereken şey çağımızın hastalığı olan çekirdek aile fikrinin sona ermesi ile daha bütüncül aile, her çocuğun dede ve ninesiyle, çocuğun kendi ailesinin yanında dede ve ninesiyle daha bütüncül bir aileye nasıl geçebiliriz... Aslında üzerinde düşünmemiz gereken en önemli şey bu. "Kreş eken, huzurevi biçer" sözü gerçekten üzerinde çok durulması gereken bir söz. Biz çocuklarımıza, bizim sevgimize ve şefkatimize ihtiyacı varken ilgilenemezsek yarın da onlar huzurevlerinde bizi bırakmak durumunda kalır. Biz hep birlikte ne yapabiliriz? Burada devletin sadece gücüyle çalışmasıyla olmuyor, devletin gücünü imkanlarını sivil toplum kuruluşlarının gönüllü ve azmiyle birleştirmemiz gerekiyor yaptığımız tüm çalışmalarda. Aksi takdirde başarıya ulaşmamız mümkün değil." dedi.

"Bağımlı olmadan önce çocuklarımıza sahip olmalıyız"
"Bağımlılık önemli bir sorun." diyerek konuşmasına devam eden Vali Zülkif Dağlı, "Kamu kurumlarımızın çalışmalarının yanında sivil toplum kuruluşlarımızı nasıl biz bu işle motive ederiz diye bir çabamız oldu. 5-6 tane daha sivil toplum kuruluşumuz işin içerisinde yer aldı. Tabii biz bağımlı olmadan önce çocuklarımıza sahip olmak durumundayız. Aslında yapılması gereken bu. Parçalanmış aile olmadan bütüncül aile olmayı, bunlardan geçiyor tamamen bu çalışmaları bu şekilde yapmaya davet ediyorum, sivil toplum kuruluşlarının yanında amatör spor kulüplerimiz, çocuklarımıza spor yaptırmamız lazım, enerjisini atabilmesi lazım." şeklinde konuştu.

"Amacımız ensar vazifemizi yerine getirmek"
Ülkelerindeki iş savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Düzce'de yaşamlarını sürdüren mülteciler ile ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Dağlı, "Düzce'ye Suriye ve diğer ülkelerden gelen misafirlerle ilgili amacımız ensar vazifemizi yerine getirmektir. Bizim misafirimiz, burada kaldıkları süre boyunca, misafirlerimizin dertlerine nasıl derman olabiliriz onları toplumumuza nasıl kaynaştırabiliriz, nasıl birlikte olabiliriz şeklinde bir çalışmamız var. Düzce ilimizde Allaha şükür sivil toplum faaliyetleri çok iyi, bizim yapmaya çalıştığımız sivil toplum ile devlet imkanlarını nasıl bir araya getirir beraber çalıştırırız. Aksi takdirde başarılı olmamız da mümkün değil." dedi.

Ney taksimi eşliğinde yapılan kahvaltıda dernek faaliyetleri hakkında bilgi verilmesinin ardından Düzce İl Vaizi ve aynı zamanda Aziziye Kalkındırma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı olan Ömer Meydan tarafından "Küresel Bir Sorun Olarak Bağımlılık" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından program sona erdi.