Ulusal egemenliğimizi kazandığımız ve çocuklarımıza armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın 96.yıldönümüne 3 gün kala Düzce halkına geçmişteki bayramların coşkusunu sorduk. Yaptığımız sokak röportajlarında  vatandaşlarımızda ortak kanı, günümüzde ulusal bayramının sönük kutlandığı görüşü oldu.

Eski 23 Nisanlar daha çocuklara yönelikti

Bir vatandaşımız, "Eski 23 Nisanlar daha çocuklara yönelikti. Şimdi sadece klasik bir gün olarak yapılma zorunluluğu olduğu için yapılıyor. Zor günlerden geçiyoruz ama daha saçma durumlar için engelleme yapılırken, böyle büyük şeyler sanki bana bahane gibi geliyor. Yapılması gerekeni yapmayıp, yapılmasa da olacak şeyleri yapıyorlar."derken, bir diğeri de  "23 Nisanların eski coşkusu tabii ki de yok. Eskilere baktığımızda statlar doluyordu. Çekirdeklerimizi alıp statlara gidiyorduk. Şimdi ise zamane gençlerinde de bu heyecan yok. Ve eskisi gibi bir organizasyonda yapılmıyor. Eskiden okullarda bile 23 Nisan, 1 hafta öncesinden coşku ile karşılanırdı. Şimdi öyle yapılıyor mu? Ne yeğenlerimden nede kuzenlerimden öyle bir duyum almıyorum."ifadelerini kullandı.

Maçlar iptal edilmiyorsa, kutlamalar da edilmemeli...

Vatandaşlarımız, Doğu ve Güneydoğu'da çatışmalar sürerken, her gün şehit haberleri  gelse de, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın daha coşkulu kutlanması gerektiğini savundu.

Bir vatandaşımız, " Nasıl maçlar iptal edilmiyorsa, hayat devam ediyorsa bununda kutlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu Ulusal Çocuk ve Egemenlik bayramı olduğu için, ulusal kelimesi geçtiği içinde dünya çapında duyulması isteniyorsa nasıl maçlar iptal edilmiyorsa bununda iptal olmaması gerekiyor. Şehitlerimiz için güzel bir düşünce ama gene de kutlanmalı."dedi.

Kutlanmalı, Gövde gösterisi olur

İşte yaptığımız halk röportajlarında vatandaşlarımızdan aldığımız cevaplar:

"Eski 23 Nisanlarla günümüz arasında çok fazla fark var. Eski coşkusu yok. Eskiden statlar da kutlanırdı. Her şekilde bende bu kutlamalara katılırdım. Ama şuan eskisi gibi değil. 23 Nisanların eski coşkusu tabii ki de kalmadı. Önceden onun bir heyecanı, duygusu vardı. Çocukların içinde bir sevinç vardı. Ama şimdi o sevinç kalmadı. Şehitlerimiz açısından katılıyorum ama bir andan da kutlanmalı diyorum. Bu gövde gösterisi olur. Hala bir olduğumuzu, birlik olduğumuzu göstermiş oluruz. Düşman ülkelere ve içimizdeki düşmanlara bunu göstermiş oluruz."

Çocuk bayramı şehitlerle bağdaştırılmamalı

"Eskiden gerçekten 23 Nisan daha iyi kutlanıyordu, daha coşkuluydu. Şuan 23 Nisanı bize çok çağrıştıran bir şey yok. Şuan hiçbir yerde 23 nisan geliyor tarzı hatırlatıcı bir şey yok. Şehitler ölmez vatan bölünmez diyorum ama 23 Nisan her yıl kutlanan bir şey. Çocuk bayramı şehitlerle bağdaştırılmamalı bu konuda çok tepki alabilirim ama kutlanmalı. Bence çok etkilememeli çocuk bayramı bu."

Kısa bir törenle geçiştiriliyor

"Eskiye göre coşku yok biz 5-6 yıl önce statlarda gösteri yapar kutlardık. Şimdi o programlar eskisi gibi yok.  Kısa bir törenle geçiştiriliyor. Eskisi gibi daha coşkulu kutlanmalı. Eskiden de zorluklar vardı ve kutlanıyordu. Kutlanmalı."