Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Gazeteciler Şurası” bugün start alıyor. Yurtiçi ve yurtdışından Eskişehir’e gelecek 350 gazeteciyi bir araya getiren büyük etkinlik, 23 Mart 2014 Pazar gününe kadar sürecek.
Düzce Gazeteciler Cemiyeti(DGC) Başkanı Erol Tayhan, cemiyet olarak şuraya destek verdiklerini belirterek, üç meslektaşımızın bu şurada Düzce’yi temsil edeceğini ifade ederek “mesleki anlamda birlik ve bütünlüğün yanında mesleki tecrübe ve deneyimlerin de de şurada paylaşılacağını dile getirdi.
Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’na katılmak için Düzce Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen üç gazeteci Mehmet Kıdıman, Harun Can Şerbetçi ve Metin Köseer bugün Eskişehir’e hareket ettiler.
Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamına düzenlenen organizasyonla ilgili olarak konuşan, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, şura ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “Ülkemizden ve Dünyanın pek çok ülkesinden meslektaşlarımızı güzel kentimiz Eskişehir’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız” dedi.
30 ülkeden yurtdışından 100, yurt içinden de 60’ın üzerinde ilden gelecek 250 gazeteci olmak üzere toplam 350 basın mensubu arasında iletişim, diyalog ve mesleki birikimlerin aktarılmasının hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz Karaca, şura ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Türk Dünyası 1. Gazeteciler Şurası’nın amacı, başta Türk Cumhuriyetlerindeki gazeteci meslektaşlarımız olmak üzere, Türk Akraba Toplulukları Gazetecileri ve Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımızı bir araya getirmek, onların mesleki ve kültürel paylaşımda bulunmalarını sağlamaktır. Meslektaşlarımızın, öncelikle bulundukları ülkelerin yasalarına uymak kaydıyla daha özgür, daha güçlü ve daha bilinçli gazetecilik yapmalarına öncülük etmeyi, onları değişen ve gelişen medya dünyasıyla buluşturmayı hedeflemekteyiz. Aynı zamanda bu meslektaşlarımızı Türkiye’deki basın mensuplarıyla buluşturup bilgi alışverişinde bulunmalarına zemin hazırlamak, böylelikle karşılıklı olarak mesleki bilgi ve birikimlerin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktayız. Dünyada gelişen gazetecilik ve iletişim teknolojisi başta olmak üzere, medyanın günümüzde geldiği noktayı ve gelecekte biçimleneceği durumu karşılıklı anlayış ve uyum ilkeleri ışığında tartışmak da bu etkinlikle birlikte düşünülen amaçlar arasındadır.”
Genel Başkan Karaca ayrıca, bazı oluşumların temellerinin de atılacağı Şura’da Türk Dünyasında Küreselleşme ve İletişim Gelişmeleri Paneli ile Türk Dünyası Gazeteciler Çalıştayı ve Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Zirvesi, Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği 5. Olağan Kongresi’nin ve 10. Kuruluş Yılı kutlamasının da yapılacağını, bunun yanı sıra etkinlik kapsamında Türk Dünyası Medya İletişim Sergisi’nin de açılacağını sözlerine ekledi.
Dünya Gazeteciler Federasyonu, Türk Dünyası Genç İletişimcileri Birliği, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği’nin ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin de destek verdiği, Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’na Türk Cumhuriyetleri ve Türk Akraba Toplulukları ile Avrupa’dan; Türkiye, Azerbaycan, Afganistan, Bulgaristan, Çuvaşistan, Kosova, Kırım, Türkmeneli Irak, Suriye Türkmenleri, Türkmen Sahra-Tebriz İran, Romanya, Slovanya, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, Batı Trakya-Yunanistan, Makedonya, Abhazya, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Doğu Türkistan, Tataristan, Ahıska Türkleri, Gagavuzya-Moldova, Rusya, KKTC’den olmak üzere 350 gazeteci katılıyor.