Düzce'de çarşı ve iş merkezleri bayramlık giysi, şeker, çikolata almak isteyenlerin akınına uğradı. İlçelerden, beldeler ve köylerden Düzce merkeze akın eden vatandaşların oluşturduğu yoğunlukta hem kaldırımlarda hem de trafikte ilerlemek hiç de kolay olmadı.

 Merkez Büyük Cami Hafız Hasan Sokak, araç trafiğine kapatıldı ve esnaflar işyerlerinin önündeki kaldırımları tezgâhlarla doldurdu. Spor Sokak ve Gaziantep Caddesi, her zaman olduğu gibi yine en çok yoğunluğun yaşandığı yerlerdi. Düzce’nin en güzel iki caddesinde tam bir curcuna vardı.  Hemen her yerde bayramlık, şeker, çikolata veya tatlı satan seyyar esnafın tezgah açması tam bir curcuna oluştu. Yayalar yürümekte zorlanırken, bu durum sokak esnafını da vatandaşları da çileden çıkardı.

Esnaf odası, ticaret odası nerede?

Gaziantep Caddesi’nde işyeri olan Ahmet Taymaz, vergisini veren esnafın sahipsiz bırakıldığını savundu.

Taymaz, “Önüne gelen tezgah açtı. Belediye benden tabela, çevre temizlik, ilan- reklam vergisi almasını biliyor ama beni korumuyor. Önüme tezgah açtırıyorsun. Onlarda ekmek peşinde ama onlara başka yer gösterirsin.  Ben 20 bin TL kira veriyorum. Nasıl olacak? Müşteri dükkanın içine giremiyor. Zabıtayı arasak bulamıyoruz. Başıboşluk var. Alışılmışız böyle yönetilmeye. Kimse sesini çıkarmıyor. Burası Düzce’nin kalbi, rahat alışveriş yapsın diye kapatmışsın. Panayıra dönmüş durumda. Esnaf odası, ticaret odası nerede? Ne iş yapıyorlar. Sadece aidat almasını biliyorlar.” şeklinde sitem etti.

Düzce’nin en güzel caddesi bu hale getirilmeye hakkı yok

Bir diğer esnaf Cemil Demirtaş, Düzce’nin en güzel iki caddesine bu görüntünün yakışmadığını dile getirdi.

Demirtaş, “Bayram dolayısıyla bir curcuna var. Düzensiz plansız buradaki esnaf vergi veriyor. Dışarıdan gelen istediği yere oturuyor.  Yerel yönetimleri denetlemeli. Esnaf zarar görmeli. Bundan esnafında halkında şikayetçi olduğunu düşünüyorum. İnsanlar yürüyecek yer bulamıyor. Satılan malzemelerde son derece kalitesiz. Buradan başka yerlerde değerlendirebilir. Düzce’nin en güzel caddesi bu hale getirilmeye hakkı yok.” dedi.

“Haksızlıktır bu”

Esnaf Erdoğan Bıyık ise Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e ateş püskürdü. Bıyık, “Düzce bu bayram sayın belediye başkanımız Mehmet Keleş ve başkan yardımcıları sayesinde çok kötü.  Sinirler gergin, her gün kavga var. Sayın Mehmet keleş de orada burada geziyor. Bu pazarcıları ben değil, Mehmet keleş getirdi. Mehmet Keleş’in getirdiği gibi kaldırması gerek. Biz burada en pahalı sokak. Dükkan masrafın 480 bin lira. Her türlü evrakım var. Başkalarına peş geç çekmek için buradaki esnafa 1 metre şartı kokuyor. Daha sonraki tezgahlar satılıyor. Biri eniştesi diğeri kayınçosu. Benim burada çocuk çoluğun rızkı Mehmet Keleş’in iki dudağı arasında. Benim kiramı sen mi veriyorsun benim masrafımı sen mi karşılıyorsun senin maaşını ben veriyorum. Böyle bir terbiyesizlik olmaz. Herkes haddini bilecek. Yazıklar olsun. Ben burada para kazanmaya çalışacağım bir de onları idare edeceğim.  Haksızlıktır bu. Benim paramı bayramdan sonra başkan mı ödeyecek.” Diye konuştu.

Vatandaş da Düzce’deki bu manzaranın yakışmadığını dile getirdi. 

İstanbul’dan Düzce’ye tatile geldiğini söyleyen Burak Demoğlu,  “İlk defa düzce’yi bu kadar karışık gördüm. Aradığım dükkanı bile bulamadım. Arefede olsa düzenli olmalı. Belediye ve zabıtanın çalışma yapması gerekiyor.”dedi.


Haber;S.KAŞKIR