Kış aylarında meyve ve sebze fiyatlarında her zaman artış yaşanır. Ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz bugünlerde ise bu fiyatlar vatandaşın cebini yakarken, pazarcı esnafının da kesesini dolduramamasına neden oluyor. Biz de Öncü Haber Merkezi olarak Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bulunan Cumartesi Pazarı’nda hem vatandaşın hem de esnafın nabzını tutmak için hem vatandaşa hem de pazarcı esnafına mikrofon uzattık.

“Bu aylarda 2 koli sirke satıyordum şimdi 10 tane sirke satamıyorum”

Pazaryerinin genel durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan pazarcı esnafı Recep Demirtaş, “Şuan tam kısıtlı zamanı yine de idare ediyor yani. 15 yıldır sirke satıyorum. Pazarlarda gezerim. Şimdi işler çok düştü. Hava şartlarından mı bilinmez ortamda da para yok. Dönmüyor para. Ben bu aylarda günde 2 koli sirke satıyordum. 10 tane sirke satamıyorum şuan. Mecbur olan gelip alıyor, mecbur olmayan evinde kalıyor. İnsanlar mecburiyetten bir şeyler alıp yemek zorunda”ifadelerini kullandı.



“Asgari ücret artsa ne olur meyveye sebzeye zam geldi”

Mikrofon uzattığımız vatandaş Ömer sağlam ise sebzelere fiyat artışı olduğunu dile getirerek “Oldukça fazla fiyatlar. Asgari ücret artsa ne olur meyveye sebzeye zam geldi” dedi.



“Fiyatlar çok pahalı bir şey alamıyoruz”

Fiyatların çok pahalı olduğunu söyleyen Müzeyyen Yıldırım isimli vatandaş,“Bir şey alamıyoruz. Satmak için alamıyoruz. Aldığımız yerde pahalı. Pazaryerimizi kaldırmasınlar. Buradan memnunuz. Kapalı pazaryeri istiyoruz”dedi.



“Milet önceden aç geziyordu”

Fadime Acar isimli bir diğer vatandaş ise, “Fiyatlar gayet iyi. Milet önceden aç geziyordu. Her şey var. Çok alamazsan az alırsın. Pazaryeri kalkmasın. Kalkarsa nereye gideceğiz, buraya zor geliyoruz. Bir sürü insan geliyor. Kalabalığı görmüyor musunuz?  Nankör olan bir insana Allah bir lokma ekmek vermez. Ben pazar arabamın içerisine poşet koyup geldim. Ama bu pazarcı esnafları onu hesap etmeden ekmeklerini bu soğukta kazanıyorlar” şeklinde konuştu.



“Öncekine göre piyasa biraz daha düzgün”

Mecburen pazardan alışveriş yapıldığını söyleyen Bayram Demir, “Pazardan mecbur alıyoruz bunları. Elimizde file olmadığı için. Bunları kazanda yakıyorum ben kullandıktan sonra. Biz ne kadar kıvırsak da yapacak bir şey var mı yok. Öncekine göre piyasa biraz daha düzgün. Çevre bakımından güzel. Her hafta buradayım. Poşetleri topluyorum. İkinciye kullanmıyorum. Atıyorum kazana yakıyorum”dedi.



“Yiyecek, içecek her şey pahalı, vatandaşların her şeyi alma şansları yok”

Yaşanan ekonomik sıkıntıların üzerinde duran Hidayet Dursun isimli vatandaş ise,“Şu an zayıf ekonomi, milletin alacak durumu yok. Bugünkü şartlara göre yiyecek, içecek her şey pahalı bundan dolayı vatandaşların her şeyi alma şansları yok. Türkiye’nin iyi olması için, gelişmesi için devletin de bazı şeyleri esnaflara sağlaması gerekiyor. Yani vergisinden yakıtına kadar her şey pahalı”şeklinde konuştu.



“Açlık sınırı 2700-2900 lira, 2020 lira asgari ücret nasıl olacak bu?”

40 yıldır pazaryeri esnaflığı yaptığını dile getiren Fethi Yılmaz “Kış şartlarından dolayı fiyatlarda azalma olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
“Fiyatlar normal seyrinde gidiyor. Kış şartlarından dolayı biraz üretimde azalma var. Fiyatlar kış şartlarından dolayı biraz yukarı çıktı. Vatandaş biraz daha ucuz yemek istiyor ama gelir seviyesi belli. Alım gücü düştü. Asgari ücrette vatandaşın cüzdanına yararlı olacak kadar bir yükselme olmadı. Açlık sınırı 2700-2900 lira, 2020 lira asgari ücret nasıl olacak bu? Yani geçen yıl ile bu yıl arasında fiyatlar yüzde 60-70 daha yukarıda. Ama kazandığı para cebine giren para daha az. Bu da pazara da yansıyor. Bunun getirisi fazla yok. Bizim işlerimiz de ona nazaran düştü.



“İnsanların ulaşabilecekleri, park yapabilecekleri yerlere Pazar kurulması lazım”

Aşağı yukarı 40 yıldır bu işi yapıyorum. Pazaryeriyle ilgili dört dörtlük yapı, bina falan istemiyoruz. İnsanların ulaşabilecekleri, park yapabilecekleri yerlere Pazar kurulması lazım. Vatandaş buraya daha çabuk daha hızlı ulaşabilsin. Pazaryeri yapılabilecek yerleri daha önce yapıldığı gibi bize sormadan yapılmaması lazım. Başka bir yere bir pazaryeri yapıldı. Biz oraya şiddetle karşı çıktık. Çünkü oranın nüfus yoğunluğu, müşteri gidiş geliş durumu hiç uygun değil. Yani Düzce’de nereye pazar kurulacaksa bunu pazarcı bilir. Pazaryeri esnafına danışılmadan bu işleri yaptığın zaman orası atıl vaziyette önünde durur.

“Otoban bağlantı yolu baya bir müşteriyi de kesti”

Asar Deresinin diğer tarafında Pazar yok. Pazarı bu tarafa yoğunlaştırdın bu doğru değil. Buranın gelen müşterisi belli. Hatta yapılan bu yeni otoban bağlantı yolu baya bir müşteriyi de kesti. Pazarı buradan kaldırdın mı biraz daha yakın bir yere kurman lazım ki Aydınpınar Caddesi ve ilerideki köylerinde düşünerek hareket etmek lazım. Otobüsü kullanan var minibüsleri kullanan var. Bunları hesap etmek zorundasın. Hava iyi olduğu zaman insanlar da pazarı tercihi ediyor. Her şey günlük geldiği için. İnsanlar poşetin paralı olduğundan şikayet ediyor evet. Ama biz de poşet kullanmasını bilmiyoruz. Belli bir düzene sokar mı umarım sokar.”

“Önceden 5 kilo satardık şimdi yarım kilo; vatandaş kıt kanaat geçiniyor”

Son olarak, Uzun yıllardır Fevzi Çakmak Mahallesin’deki Cumartesi pazarında pazarcılık yapan pazaryeri esnafı Ömer Cap, şöyle konuştu:
Pazaryerinin fiyatı şuan piyasaya göre makul. Orta yollu. Ama piyasa göre bakarsak küçük fiyatlar. Biz satıcılar da ağlıyoruz. Alım gücü yok millette. Önceden 5 kilo satardık şimdi yarım kilo. Vatandaş kendi bütçesine göre pazaryerinde geziyor alıyor. Vatandaş kıt kanaat geçiniyor. Şuan pazaryerine 1 kilo almıyor da yarım kilo alıyor. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak.



“Marketlerde poşet parası da çıktı şimdi; ama pazarda yok”

Asgari ücrete gelen zam, 2 milyar şu anki şartlarda güzel bir miktar ama kiracı olan insanlar için makul değil. Şuana bakarsak en düşük kira 500 lira. Bunun suyu var elektriği var. Bu pazara da yansır. Artık bu millet kredi kartıyla yaşıyor. Her vatandaşın kredi kartıyla alışverişi var. Her ay vatandaşın bankaya bin lira veriyor. Ne yapacak vatandaş pazaryerine gelmeyip. Marketlerde poşet parası da çıktı şimdi. Ne yapsın vatandaş. Ama pazarda yok. Onun için pazar her zaman iyidir. Canlı mal vardır. Haftalık değildir günlüktür.”

Haber: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ