Bahçelievler Mahallesi 2. Düzce bulvarı üzerinde bulunan 114. kalıcı işyeri, bugüne kadar çektiğimiz işyerlerinden biraz daha farklı. Tinercilerin mesken tuttuğu ve bira şişeleri ile görüntülemeye alıştığımız Düzce'deki kalıcı işyerlerine nazaran Bahçelievler Mahallesindeki iş merkezini esnaf kendi çabaları ile atıl olmaktan çıkarmış.

Ancak Düzce'deki bin 60 işyerinin geçtiğimiz gün resmi gazetede yayınlanıp İl Özel İdaresine devredilerek kamulaştırılmasının gündeme gelmesi bu işyerindeki esnafı tedirgin etti.

 

 

 

 
İş merkezinde bulunan 141 dükkandan 91'in hazineye, 4 tanesinin Belediyeye ait olduğunu ve 46 tanesinin tapulu dükkan olduğuna dikkat çeken esnafların kafası karışık. Kamulaştığı durumda dükkanlarının ne olacağını ya da nereye gideceklerini soran esnaflar dükkanlarının boşaltılacağı endişesi ile mal dahi alamadıklarını dile getiriyor.
 

Sesimizin duyurulmasını istiyoruz

 

10 yıldır burada dükkan işleten Naile Baş “ malul durumdayım. Bu pasajı hepimiz büyük uğraşlar sonucu bu hale getirdik. Diğer pasajların halini biliyorsunuz. Tinercisi var her şeyi var. biz esnaf olarak buraya bu kadar emek sarf ettiysek devletin bizi görmesi lazım. Diyelim ki kamulaşıp kapandı. Biz nereye gideceğiz. Bize yer göstersinler. Vali ve belediye başkanıyla görüştük. O zaman bizi mağdur bırakmayacaklarını söyledi. Vali yardımcımız da kamulaşacağını söyledi. Biz bu kadar esnaf nereye gideceğiz. Bu esnafın dükkanı kapandığında elindeki mallar nereye gidecek? Kamulaşacaksa nasıl alacağız. Burada doğru düzgün kazanç olmasa da direniyoruz. Devlet canlandıracağına hepten öldürmeye çalışıyor. “ifadeleri kullandı.

 
Korkuyoruz
 
Kimi kiracı kimi hak sahibi olan bir çok esnaf yıllardır emek verdikleri dükkanlarını kaybetmek istemediklerini ifade ederek yetkililere seslerini duymasını istiyor. Daha önce Vali yardımcısı ve belediye Başkanı ile görüştüklerini belirten esnaflar, olasılıkların dahi kendilerini tedirgin ettiğini dile getirdi.
 
Bize ölün dediler!
 
Esnaflardan Güler Uçar, “İlk başta ekimin sonuna kadar mühlet verdiler. Dükkanları almamız için baskı yaptılar. Dükkanları bir şekilde krediyle aldık. Şimdi il özel idareye buraların kaldığını ve esnafın da olmayacağını öğrendik. Korkmaya başladık. Biz 10 sene neden emek verdik. Biz canlansın diye gittik umudumuzu yitirdik. Bize ölün dediler başka bir şey demediler. Vali yardımcımızla buraların il özel idaresine kaldığını ve kamulaştığını, buraların bağımsız alınacağını söyledi. Olasılıkları söyledi. Bu olasılıklar varsa arkasının da geleceğini düşünüyoruz. Korkuyoruz.”derken,Sadık baş, “Beni buradan çıkaracak ben gittiğim yerde iş yapamayacaksam ne yapacağım. Yetkilirden açıklama bekliyorum.”şeklinde konuştu.
 
Bazı esnaflar da borçlarını ödemeyen hak sahiplerinin ceremesini kendilerinin çektiğini kiracılara da bir kolaylık yapılması gerektiğini dile getirdi.
 
Biz buraya gönül vermişiz
 
Esnaflardan Gülay Onsekiz, “9 yıldır buradayız. Bu pasajın gerçekten mücadelesini verdik. Bizde ön-iç kira bedelleri çok farklı oluyor. Eğer özel idare burayı kamulaştırırsa alt katları da bize ticarethane olarak kullandırsa dahi biz rant olayı ile ilgili sorun yaşayacağız. Biz kiracıyız ne dükkan alabildik ne de girişimde bulanabildik. Özel idare şimdiye kadar borçlarını ödemeyen dükkan sahiplerinden aldıysa, onlar vazifelerini ödemediyse bizlere imkan sunsunlar. Burada yıllardır kiracı olanlara bir kapı açsınlar. Biz buraya gönül vermişiz. Bu düzenimizin bozulması hoş değil. Çözüm bulunmalı.”diye konuştu.
 
 

Selda Akgül ise “Biz dükkanlarımız kapatınca evlerimize gitmekten korkuyoruz. Tinerciler başıboş köpekler çok var. Faturalarımız bile ödemeye Düzce'ye gidiyoruz. Bizi öldürdüler.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR