Tarıma Dayalı Yatırımlar kapsamında Düzce’de 35 Projeye 16,5 Milyon TL karşılıksız hibe desteği verileceği duyuruldu. Uygun görülen 35 projeden 2 tanesinin bitkisel üretim işletmesi, 3 tanesinin hayvansal ürün işleme ve 30 tanesinin ise tarımsal üretime yönelik yapılar (tavuk kümesi) olarak açıklandı.
Ancak tarımsal yatırımcılar, Düzce’de mesafe farkı nedeniyle çıkmazda. Bu konuda başta Özel İdare olmak üzere kurumların anlaşma yoluna varmaması, hibe almaya hak kazanan projelerin nasıl hayata geçecek sorusunu akıllara getiriyor. Yatırımcılar bugünlerde mesafe şartı nedeniyle hibe almaya hak kazandıkları projeleri nereye uygulayacakları sorusu ile meşgul.
Düzce ili Damızlık Sığır yetiricileri Birliği Feyzullah Akyol, bu konudaki endişelerini paylaştı. Akyol öncelikle Çevre düzeni planını eleştirdi.
Akyel, “ Düzce il Genel Meclisinin almış olduğu çevre ve şehircilik il müdürlüğünün çevre düzeni planı adı altında uygulayacağı hayvancılık işletmelerinin köy yerleşik alan sınırlarına olan uzaklık mesafelerini belirleyen ve ülkemizde başka örneği olmayan kararın diğer illerdeki mesafe şartlarına yaklaşım sergilemiş, ticaret odası başkanlığı nezihinde kanunun muhatapları olan kurum ve kuruluşlar ile birebir toplantı ve diyalog içerisine girilmiştir. Sayın valimiz, il genel meclisimiz, il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğümüz, il çevre ve şehircilik müdürlüğümüz defaatle bilgilendirilmiş, fakat gelinen noktada 9. Etap kırsal kalkınma  yatırımlarının desteklenmesi projelerinden hibe almaya hak kazanan 25 proje yatırım yapmak için hazır durumdayken, hiçbir yapıcı çalışma içerisine girilmemiştir.” dedi.  
1 aydır oyalandıklarını söyleyen Akyel, eylem hazırlığı içinde olduklarını aktardı.
Akyol, “ 25 yatırım projesinden vazgeçtik. Bahsettiğimiz karar ile mevcut eski yapıların bile kapatılmasına olanak sağlayan bu plan iyi niyetli olmamıza rağmen milletimizin efendileri çiftçilerimiz dayatılmak istenmektedir. Bu nedenle anayasamızın 34. Maddesine göre haklarımızı korumak ve dile getirmek amacıyla konunun muhatapları sivil toplum kuruluşlarıyla  27 Nisan 2015 tarihine kadar fili uygulama kararı hayata geçirilmezse 30 Nisan 2015 Perşembe günü gösteri yürüyüşü düzenleyeceğimizi gerekli iznin alınması için bizzat Valilik makamına müracaat yapacağımızı kamuoyuna bildiririz.” dedi. 
Haber;S.KAŞKIR