Karaca Mahallesi’nde 10 yıldır kepenk açan fırıncı esnafı Süleyman Günaydın, Düzce’de ezber bozdu. Düzce Fırıncılar Odası’nın açıkladığı tarife doğrultusunda il genelinde 300 gram ekmek 1.5 TL'den satılırken, Günaydın kendi fırınında ekmeği 1 TL’den satıyor. Üstelik gramajını da yüksek tutuyor.

Fırıncılara ekmeği 1 TL’den satma çağrısı
Haber merkezimizi arayarak Düzce’deki diğer fırıncılara da ekmeği 1 TL’den satma çağrısı yapmak istediğini söyleyen Günaydın, mikrofonumuza gerekçelerini sıraladı.

“Ekmek 60 kuruşa mal oluyor”
Maliyet hesabı üzerinden ekmeğin daha ucuza satılabileceğini söyleyen Günaydın, şöyle konuştu:
“Unun çuvalı 74 TL. KDV’si, hammaliyesi fırınımıza geliş şekli 75 TL. Bir çuval undan 220 tane ekmek çıkıyor. Ekmek bugün bize 60 kuruşa mal oluyor. Bakkallara 80 kuruşa versek, tezgahımızda 1 TL’ye satsak güzel para kazanırız. Ekmeğimiz de iade gelmez, rekabet olmaz.”



“Satılan ekmek sayısı da düştü”
Ekmeğin 1.5 TL olmasının halkın bütçesine ağır geldiğini vurgulayan Fırıncı Süleyman Günaydın, bunun satışı da etkilediğini ve satılan ekmek sayısının düştüğünü söyledi.

Türkiye’de bazı fırıncıların kendisi gibi ekmeği 1 TL’den sattığını belirten Günaydın, şunları kaydetti: “Marketlere 75 kuruşa veriyor, 60 kuruşa veriyor, 80 kuruşa veriyor, 1 TL’ye veriyor. Madem ki bu ekmek 75 kuruşa kurtarıyorsa ekmeği 80 kuruşa marketlere verelim, 1 TL’ye halka verelim. Vatandaş günün akşamına kadar bahçesinde uğraşıyor, bir ekmek alacak diye hesap yapıyor."



“Az olun öz olsun, da israfı önleyelim”
Düzce’de 300 gram olan tekli ekmeğin 1.5 TL’den satıldığını kendi fırınında ise 320 ekmeğin 1 TL’den tezgahtaki yerini aldığını kaydeden Günaydın, “Türkiye genelinde ekmek 1 TL her şekilde kurtarır. Hem vatandaş için hem bizim için. Az olun öz olsun. Hem de israfı önleyelim.” dedi.

Haber: C. ÜSTÜNER