Düzce Üniversitesi İstiklal Konferas Salonu bugün düzenlenen “Fındık Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Sevcan Öztemiz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Düzce’de 25 bin çiftçi ilse yaklaşık olarak 63 bin hektar alanda fındık tarımı yapılıyor
Çalıştay başlamadan önce bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, fındığın ülke için en önemli ihraç ürünlerinden olduğuna dikkat çekerek şu ifadelerde bulundu:

“Tabi ürün bu kadar önemli olduğundan ilimiz için de en önemli ürünlerin başında gelmektedir. İlimizde 25 bin çiftçimiz yaklaşık olarak 63 bin hektar alanda fındık tarımı yapıyorlar. Düzce’deki tarım alanının yüzde 85’inde fındık tarımı yapılmaktadır. TÜİK’in rakamlarına göre Düzce’de 2017 yılında fındık üretimimiz yaklaşık 74 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Bu da ülke üretiminin yüzde 11’ini karşılamaktadır. İller sıralamasına baktığımızda fındık üretiminde Düzce 5.sırada yer almaktadır. Fındık bu kadar önemli olduğundan bakanlığımızda fındık üreticilerini desteklemek adına alan bazlı gelir desteği ile ilgili bir politika başlatmış ve 2009 yılından bu yana alan bazlı gelir desteği olarak çiftçilerimize gelir desteği yapmaktayız. 2019 yılında çiftçilerimize verdiğimiz destek dekar başına 170 TL’dir. Bu sene 2018 yılında Düzce çiftçisine verdiğimiz destek miktarı 68 milyon TL’dir. Bu destekler başladığından bu yana Düzce’de sadece fındık üreticisine verdiğimiz destek 585 milyon TL karşılıksız destek verilmiştir. 2018 yılı müracaatları devam ediyor.”

“Fındık ekim alanları artmış ama maalesef verimimiz düşmüş”
Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Sevcan Öztemiz ise şunları kaydetti:

“Fındık katma değeri yüksek Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünüdür. Dolayısıyla Türkiye’nin fındıkla ilgili dünyadaki durumuna baktığımızda yaklaşık olarak fındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatın ise yaklaşık yüzde 70-75’ini gerçekleştirmektedir. Bu anlamda yaklaşık olarak 100’ün üzerinde ülkeye fındık ihraç eden bir ülkeyiz. Yaklaşık olarak ülkemize her yıl 3 milyar doların üzerinde döviz kazandırmaktadır. Bu anlamda fındık ülkemizin çok önemli bir tarımsal ürünüdür. Verimde de 125 bin ton verim düşüklüğü gözlenmektedir. Burada önemli olan birim alandan ne kadar ürün aldığımızdan ziyade verim ve kalitenin artması. Fındık sayıları artmış, fındık ekim alanları artmış ama maalesef verimimiz düşmüş.”

“Fındığın sahibi olan üretici konuşmazsa dün ne söyleniyorsa bugün de aynısı söylenir”
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz önemli bir noktaya dikkat çekerek şöyle konuştu:


“Fındık 12 ay, 24 saat boyunca konuşulmalıdır. Kim konuşacak ama, üreticiler konuşacak. Eğer üretici konuşmazsa, fındığı sadece pazarda gören fındığa emeği olmayan ama fındığın üzerinden para kazananlar konuşuyor maalesef. Bu sefer de kavgalar çıkıyor. Dolayısıyla gerçek konuşacak kişiler fındığın sahipleri olmalı. Bu fındığın sahipleri üreticiler bu salonları doldurmadığı sürece 1936 yılında yapılan kurultaylarda söylenen ne ise bugün de aynı şeyler söyleniyor maalesef. 2009 yılından bu yana 509 milyon dağıtılmış. Düzce’de ciddi oranda fındık üretiliyor ama üniversite hocalarımızın gayretiyle bu çalıştaylar düzenleniyor ama üretici yok. Öğren, çalıştaylara gel. Dededen kalma yöntemlerle fındığı üretiyoruz. 750 bin tonluk üretimlerimiz bugün 500 bin tonlarda. Fındık elimizden uçup gidiyor. Sebep bu salonlara gelinmemesi maalesef.”

Haber: Ö.YILMAZ