Üretici aleyhine piyasanın bozulmaması için kabuklu fındık satışı yapmama kararı alan TMO, fiyat hareketlerini ve ihracatı günlük olarak izliyor. TMO'nun kabuklu fındık toptan satışlarını durdurduğu Ağustos ayından sonra, fındığın kilogram fiyatının 2,5 liradan 5 liranın üzerine çıktığını belirten yetkililer, piyasada fiyat dengelerinin oluşmasının hem üretici hem de ihracatçı açısından çok önemli olduğuna işaret etti. Fındıkta üreticinin zarar etmemesi kadar ihracatın sürmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, TMO'nun fındık satmama konusundaki kararlılığının görülmesinden sonra, fiyatların bir haftada kilogramda 1 lira arttığını, 3,5 liradan 4,5 liraya yükseldiğini belirterek, şunları söyledi:
''Bu da TMO'nun politikasının, piyasadaki dengelerin sağlanması açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Fındık Türkiye için çok önemli bir ürün. Ama iç piyasada tüketimi yetersiz. Mutlaka ihraç edilmesi gerekiyor. İhracatta da fiyat istikrarı çok önemli. Spekülatif fiyat artışları ile ihracatın riske atılmaması lazım.
TMO'nun fındık satmama kararı, stokçuluğa ve haksız rekabete neden olmamalı. Ofis'in fındık satmama kararını, bazı üreticiler ve tüccar, fiyatları daha da yükseltmek için kullanmaya çalışıyor. Ancak, her üründe olduğu gibi fındıkta da üretici ve ihracatçı açısından makul bir fiyat seviyesi vardır. Bu seviye çok önemli. Eğer, TMO'nun fındık satmama kararı stokçuluğa ve haksız rekabete neden olursa, bir düzenleme, müdahale kurumu olarak TMO, piyasaya tekrar girmek durumunda kalabilir. Fiyatları spekülatif olarak artırmak amacıyla fındık stoklama veya fındık satmama uygulamaları olursa, fiyatlar makul seviyeleri aşarsa, TMO'nun gerekli müdahaleyi yapacağından, piyasaya tekrar gireceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Müdahale kurumunun ana amacı, piyasada istikrarı sağlamak, spekülatif kazançları önlemektir.''
TMO'nun stoklarında halen, 103,3 bin tonu 2006 ürünü, 80 bin 590 tonu 2007 ürünü, 319 bin 343 tonu 2008 ürünü olmak üzere toplam 503,4 bin ton fındık bulunuyor. Hasat dönemi öncesinde fındık satışlarını durduran TMO, stoklardaki ürünü, öncelikle yağ imalatıyla değerlendirmeyi öngörüyor. Üreticilerin piyasaya ürün arzı devam ettiği sürece satış yapmayacak, satış fiyatı ise son satış fiyatlarının altında olmayacak.
HABER KAYNAĞI : AA