Son iki sezon olduğu gibi 2017 sezonu da üreticiler için pek parlak geçmedi. TMO'nun müdahale alımı da bekleneni veremedi. Fiyatların 12 TL'den düşük olmayacağını düşünen üreticiler, alım rakamlarının 10 TL ve altında olması gerçeği karşısında hüsran yaşadı. Hal böyle olunca fındıktan beklediğini bulamayan bir çok üretici rotasını alternatif ürünlere çevirdi.

Akçakoca ilçesinde fındığın yanında alternatif olarak kivi üreten Birdal Şen yaptığı açıklamada, merakla beklediği kivileri toplamaya başladığını söyledi.

Bereketli bir hasada başladıklarını ifade eden Şen, “Fındığın yanında alternatif olarak kivi üretmeye başladım. Fındığımız bu yıl az oldu, biz de kivi ektik. Fındık değil, kivi yüzümüzü güldürdü.” dedi.

Kivinin bu yıl daha bereketli olduğunu anlatan Şen, şöyle konuştu: “Bu yıl hasat yeni olmasına rağmen bolca kivi topladık. Kivi bahçem evimin hemen yanında. Hiç zorlanmadan topluyorum. Kivi dalları bereketten dolayı sarktı. Hasat zamanı yaptığım budama işlemi etkili oldu. Tüm kivi üreticilerinin yüzü güler inşallah.”

C. ÜSTÜNER