Üç yıldır fındık sektöründe yaşanan sıkıntılar 2008 yılında katlanarak büyüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depoları geçtiğimiz yıldan kalan ürün ile dolu. Fındık üreticilerini sıkıntıya düşürecek olan olumsuz senaryolar artık yüksek sesle de söylenmeye başladı.

Fiskobirlik hala 2006 yılından üreticiye borçlarını ödemek için çözüm ararken, Toprak Mahsulleri Ofisinin de 2007 yılında stokladığı ürün ile başı dertte. TMO’nun elinde 2005 ten bu yana 319 bin ton fındık bulunuyor.

TMO’nun nisan ayı başında 30 bin ton fındığı satmak için açtığı ihalede tekliflerin uygun bulunmaması nedeniyle satış gerçekleştirilemedi. Ofis, elindeki arz fazlası fındığı yağlık olarak değerlendirmek için ayırma kararı aldı.

Arz fazlası fındık bir şekilde değerlendirilerek depolar boşaltılsa bile rekolte beklendiği gibi yüksek çıkarsa TMO’nun müdahale gücünü aşması ihtimali var. Konu ile ilgili olarak da sadece fındık üretim alanları ve kayıtlı üreticilerin fındığını almaya yönelik arayışlar olduğu değişik platformlarda dile getiriliyor.

Bilindiği gibi Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 yılının fındık üreticileri açısından zor bir yıl olacağını, yüksek rekolte nedeniyle fiyatların düşmesinden endişe ettiklerini açıklamıştı.

Fındık arzının düşük olduğu aylar olmasına rağmen fındığın kilo fiyatı Düzce’de 3.80-3.90 civarında, Akçakoca’da ise 4 ila 4.10 YTL civarında seyrediyor. Serbest piyasada oluşan bu fiyatlar üzerinden yüzde 2 civarlarında stopaj, borsa tescil ve Bağ kur kesintisi yapılıyor.