Öncü Haber Merkezi olarak, 2019 yılına girdiğimiz bugün de, yeni yılın pazar tezgâhlarına nasıl yansıdığını görmek ve pazaryerinin nabzını tutmak için Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Salı Pazarı’na gittik.
Hem pazarcı esnafına hem de vatandaşa mikrofon uzatıp fiyatlardan memnun olup olmadıklarını sorduk.

“Herkesin bütçesine göre pazaryerinde mal var”

Pazaryerinin genel durumuna ilişkin bir değerlendirmede bulunan pazarcı esnafı Mustafa Bilgen, “Yeni yılla piyasa etkilenmedi. Genel bir fiyat artışı var. Malların az olduğundan dolayı. Ama biz yine de halkımızı düşündüğümüzden dolayı marketler gibi yararlanmıyoruz. İllaki pahalı malın yanında ucuz mal da var. Bütçesi az olan bir insan da pazardan alışveriş yapabiliyor. Halkımıza şunu söylüyorum ucuz mal burada. Biz kötü gün dostuyuz. Gelsinler, poşete de para almıyoruz. Her şeyimiz de uygun. Herkesin bütçesine göre pazaryerinde mal var” ifadelerini kullandı.



“Kaşıkla veriliyor kepçeyle geri alınıyor”

Yaşanan ekonomik sıkıntıların sebebi üzerinde duran Nuriye Aktepe isimli vatandaş ise, “3 parça bir şey aldım 30 lira. Piyasayı hiç iyi görmüyoruz. Memnun değiliz piyasanın durumundan. Aldığımız üç kuruş emekli maaşı, kaşıkla veriliyor kepçeyle geri alınıyor. Evimize meyve alamıyoruz. Asgari ücretle meyve mi alınabilir ki?” şeklinde konuştu.



“Yeni yıla girdik ama pazar bomboş”

Sebzelerde fiyat artışı olduğunu dile getiren bir diğer pazaryeri esnafı Engin bezin ise, “Yeni yıla girdik ama pazar bomboş. Fiyatlar ucuz ama Pazaryeri bomboş. Biber ve patlıcanda bir artış var, geri kalanlar normal fiyatta. Sebzede pahallık var. Vatandaşlar geldiğinde meyve, ıspanak, pırasa alıyor. Biber alınmıyor” dedi.



“Haftada bir gün de olsa ihtiyaçlarımızı pazardan karşılıyoruz”

Dilaver Uzun isimli vatandaş “Bugünkü şartlarda pazaryeri fiyatlarını pahalı buluyorum” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugünkü şartlarda pahalı buluyorum. Önceden daha iyiydi ama o zaman mevsim yazdı şuan kış. Yetişmesi zor oluyor. Biberin kilosu 6-7 lira, pahalı. Pazar halkımızın güncel ihtiyaçları, haftada bir gün de olsa ihtiyaçlarımızı pazardan karşılıyoruz. Hayırlısı olsun.”

“Herkes belli bir bütçeyle çıkıyor ama yetmiyor”

Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan Remziye Uslu Poyraz, eskiye göre her şeyin pahalı olduğunu belirterek, “Yılbaşı öncesine göre her şey normal. Fiyatlar aynı, değişmedi. Herkes belli bir bütçeyle çıkıyor ama yetmiyor. Eskiye göre her şey pahalı. Ama yılbaşı öncesine göre her şey aynı. Ispanak, mantar aynı fiyatta” ifadelerini kullandı.



“Bize esnaf olduğumuz halde pahalı geliyor”

Mağdur olanın sadece vatandaşların olmadığını dile getiren pazaryeri esnafı Naciye Turan, “İşler şuan durgun vaziyette. Her şey pahalı olduğu için müşteriler biraz zorlanıyor, bizler de zorlanıyoruz. Soğuk da etkiliyor. İnsanlar şuan zor durumda. Pazaryerimizde açık alan sıkıntı. İnşallah yeni yılda hayırlı olur. 1 kilo alacaklarına yarım kilo alıyorlar. Pahalı olduğu için zor durumda olanlar oluyor. Bize esnaf olduğumuz halde pahalı geliyor”  dedi.



“Lütfen bize kapalı pazaryerleri temin etsinler”

Pazaryerinin durumundan yakınan bir diğer esnaf Emre Saraçoğlu ise, “Piyasa kar yağdığından dolayı biraz pahalılaştı. Çünkü ürünler karın altında kaldı. Seralar da büyümüyor, soba yakıyorlar. Üretici bu durumda çok zorluklar yaşıyor, sıkıntılar yaşıyor. Tabi doğal olarak bize yansıyor, bizden de halka yansıyor. Dolayısıyla fiyatlar her kış olduğu gibi biraz daha pahalı. Lütfen bize kapalı pazaryerleri temin etsinler. Ettikleri kapalı pazaryerlerine pazar günü pazar veriyorlar. Yani bu konuda ciddi rahatsızlıklar duyuyoruz biz. Kapalı pazaryeri istiyoruz. Hem vatandaşa hem esnafa yapılan bu zulüm artık bitsin istiyoruz” diyerek, kendilerine gereken ilginin gösterilmemesinden yakındı.



“Herkes geçinmenin yolunu arıyor”

Son olarak, piyasadaki dalgalanmaların fiyatlara da yansıdığını belirten bir diğer pazaryeri esnafı Yaşar Korkmaz ise şunları kaydetti:
“Piyasa şimdi ucuz. Boy boy satıyoruz lahanaları. 4 liradan, 5 liraya kadar satıyoruz. Köyümüzün, çiftçimizin malını yetiştirip satmaya çalışıyoruz. Elimizde kalıyor biraz da. Satabildiğimizi satıyoruz. Satamadığımızı da komşulara veriyoruz. Bizim köyümüzün malı zaten para yapmıyor. Çünkü 5-4-3 liraya lahana satıyoruz biz. Çünkü vatandaşa yalvardığımız zaman da niye düşük fiyata vermiyorsunuz diyor. 5 liralık lahanayı 2-3 liraya istiyorlar. Biz de vermiyoruz. Onun için bekliyoruz satmaya uğraşıyoruz. 5-6 liraya kadar. Onlara da yazık, paramız yetmiyor diyorlar. Aylıkçı oldukları için kimisi kira veriyor, kimisi doğalgaz veriyor, kimisi elektrik veriyor. Herkes geçinmenin yolunu arıyor” dedi.



Haber: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ