Düzce'de fındık hasadına sayılı gün kala üreticiler hazırlıklarını sürdürüyor. Fındık üreticileri bir yandan fındık hasadında çalıştıracağı mevsimlik işçi bulma telaşını yaşarken, bir yandan da fındık toplamak için gerekli olan malzemeleri temin etmeye çalışıyor. Bahçelerde fındık toplamak için temizlik yapılıyor.

Bu yıl yaşanan dolu ve fırtına nedeniyle rekoltede yüzde 40 kayıp yaşanan Düzce'de fındık rekoltesi 52 bin 380 ton olarak açıklandı. 23 Mayıs’ta meydana gelen fırtına ile Haziran ayında meydana gelen dolu yağışı kimi bölgelerde yüzde 80, kimi bölgelerde yüzde 70 ve kimi bölgelerde de yüzde 30 ürün kaybına neden oldu.

Rekoltede üzdü, fiyatı sevindirecek

Öte yandan rekoltede üzen fındığın fiyatta sevindirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda Erol Tayhan'la Manşet programına katılan Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, rekoltenin düşük olduğunu stokların da bir önceki dönemden boş kaldığını hatırlatarak üreticileri seslenmiş ve "Fındığın istediği zaman kaça satmak istiyorsa satabilir." demişti.

Türkiye'de fındık üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Düzce’de fındık ticaretini kolaylaştırmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak fındığın depolanması hizmetini sunmak için lisanslı depoculuk kapsamında kurulan depoların bu yıl tüccar, üretici ve sanayiciyi de rahatlatması bekleniyor.

10 bin ton fındık depolama kapasitesine sahip modern depolarda 1 ton fındığın kira bedeli 15 TL olurken, stopaj ve KDV muafiyetinin yanı sıra ürün senedine karşılık bankalarda kredi kullanılabilrken, senetleri de borsada alınıp satılabiliyor. 



Haber: S. KAŞKIR