Baskılara kayıtsız kalınmadı

Her kentin kendi mimarisi ve kendine has bir kimliği olması gerektiği bilincinin geç oluşmaya başladığı Düzce'de 'Çarpık kentleşmeden şehri kurtarın" çağrılarına sonunda belediye kulak vermeye başladı. Uzun süredir kamuoyundan gelen kentin estetik bir görünüme kavuşması baskısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaları da eklenince Düzce Belediyesi, Estetik Kurulu aracılığıyla yeni bir yapılaşma süreci için düğmeye bastı. Böylelikle kurulduğundan bu yana somut bir çalışması basına yansımayan Estetik Kurulu üyelerinin de kuruluş amacına uygun şekilde proje yürüttüğü görülmüş oldu.

Fırsat değerlendirilemedi

Bilindiği gibi miadını doldurmuş ve hasarlı binalar sonucu 'yenilenememe' sorunu yaşayan Düzce'de göze hoş gelen bir yapılaşmanın şart olduğu bir çok kesim tarafından vurgulanıyor. İşin uzmanları, 1999 depremlerinin yarattığı yıkımdan sonra yeniden yapılanma için kullanılması gereken fırsatın iyi değerlendiremediği görüşünde... İmar uygulamalarındaki hatalar sonucu özellikle şehrin ortasından geçen ve hala gerekli kıymetin verilmediği Asar Deresi'nin karşı tarafının merkezden sönük kaldığı görüşü hakimken, şimdi yeni projelerle bölgeye canlılık kazandırılmasına çabalanıyor.

Hedef: Modern kentleşme

Öte yandan İstanbul Caddesi'ne kuş bakışı bakıldığında eski binalar ve bu binalardan sarkan çanaklar ile birbirinden uyumsuz yükseklik ve dış cepheye sahip yapıların yarattığı kötü görüntünün ortadan kalkması için cadde esnafının belediye ile uyum içerisinde çalışma yürütmesi önem taşıyor. Düzce'nin en işlek caddesi olan İstanbul Caddesi ve devamındaki caddelerin örnek bir silüete bürünmesi adına yürütülecek çalışmaların ne şekilde sonuçlanacağı ve ne kadar zaman alacağı şimdi merakla bekleniyor. Yıllardır göz yoran mimarisi vekillerden idarecilere kadar ilin yönetiminde söz sahibi kişilerce de kabul gören Düzce'de yine geç kalınmış bir hizmet olarak icraata dönüşecek şehir planlama çalışmaları ile şimdi Estetik Kurulu tarafından sağlıklı bir kent  oluşturulması amaçlanıyor. Yıllarca plansız ve görsel açıdan altyapısız kentleşmenin hakim olduğu Düzce'nin artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da hedefi olan modern, çevreye duyarlı, toplumun sosyal yapısına uygun bir şehirleşme anlayışı çerçevesinde gelişmesi umut ediliyor.

Haber:C.ÜSTÜNER