Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in doğum günü olan Mevlid Kandili, tüm yurtta Kuran-ı Kerim tilavetiyle kutlandı. Camilere akın eden Müslümanlar, bu mübarek gecede ellerini semaya açtı.  Düzce’de başta Cedidiye Cami ve Merkez cami olmak üzere camiler doldu taştı. Merkez camideki kandil programı Öncü Tv’de canlı yayınlandı.

5 bin kandil simidi dağıtıldı

Mevlid Kandili nedeniyle Düzce Belediyesi tarafından Merkez camii ve Cedidiye camii meydanında vatandaşlara kandil simidi dağıtıldı. Merkez ve Cedidiye camii meydanında vatandaşlar için kandil simidi dağıtıldı.  Her iki meydanda yaklaşık 5 bin kandil simidinin dağıtımının yapıldığı belirtildi. Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüde  merkez camii önünde açtıkları stantlarda süt dağıtımı yaptı. 

Çilimli’de gelenekler canlandırıldı

Erdemliler Derneği’nin “Geleneklerimizle Güçlüyüz” projesi Kandil Geleneklerinin ilki Mevlit Kandilinde canlandırıldı. 



Erdemliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Proje Koordinatörü Hasan KARADAYI yaptığı açıklamada  “15 Eylülde başlayan proje çalışmalarımız artık uygulama aşamasına ulaştı. Saha çalışmaları ile geleneklerimizi tespit ettikten sonra pratik ve teorik eğitimler yaptık. Düzce’miz gibi Çilimli’mizde kültür bakımından gökkuşağı gibi rengarenk. Bizde bu sebeple kültürlerimizi temsilen 5 Gelenek kültür grubu oluşturduk. 30 gönüllü aileden oluşan bu gruplar bulundukları köy ve mahalleler de kendi kültürlerinde bulunan kandil kutlama geleneklerini yaptıkları birbirinden nefiz el yapımı ikramlarla canlandırdılar. Birbirine bitişik köy ve mahallelerde bile çeşitlilik var. Bu rengarenk kültürel zenginliğimizi geleceğe taşımak, genç nesillere kazandırmak için bugün ilk çalışmalar yapıldı ve tek kelimeyle duygulu heyecanlı bir kandil geçirdik. Balkan muhacirleri katlamalar yapıp okul çıkışı çocuklara, öğrencilere ve komşularına ikram ederken,    Manavlar irmik helvaları ve pidelerle komşu ve cami cemaatlerinin kandilini kutladılar. Gürcüler lokmalarla  mahallelerindeki tüm komşu ve esnafın kandilini kutlarken  Karadenizliler  helvalarla, Çerkezler  Halüclerle    komşularına, çocuklara, cami cemaatlerine  kandilin güzelliğini yaşattılar. Bu farkındalık oluşturma çalışmalarımız diğer geleneklerde de devam edecek, inşallah projemiz nihayete erdiğin de gönüllü ailelerimiz ile geleneklerimizin yaşatıldığını ve yaygınlaştığını birlikte göreceğiz.” Dedi.






Haber;S.KAŞKIR