Çevre kirliliği sorunu için harekete geçtiler
Bir süre önce faaliyete geçen ve Düzce'nin daha yaşanılır bir şehir olması hedefiyle yola çıkan Mavi Ağaç Toplumsal Gelişim Derneği, ilk olarak çevre kirliliği sorunu için harekete geçti. Bu doğrultuda geçtiğimiz aylarda hem mahalle parklarına hem de Düzce'nin doğal güzelliklerine yönelik temizlik seferberliği başlatan dernek yönetimi, üyeler ve gönüllüler, çuvallar dolusu topladıkları atıklarla yaşam alanlarını temiz tutma noktasında sınıfta kalındığını gözler önüne serdi.

Sorun ve çözüm öneri rapor haline getirildi
Başkanlığını Celal Kasapoğlu'nun yürüttüğü dernek faaliyetlerini sadece temizlik yapmakla da sınırlı tutumadı. Düzce'nin bu önemli sorununu çözmek için kafa yoran çoğunluğu genç üyeler, tespit ettikleri sorun ve çözüm önerilerini rapor haline getirerek geçtiğimiz günlerde Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay'ın kapısını çaldı. Mavi Ağaç Derneği olarak "Temizlik Haritası Projesi" kapsamında yaptıkları çalışmaları ve toplumda çevre bilinci oluşma amacıyla sundukları önerileri içeren raporu Başkan Ay'a sunan yönetim, yaptığı yazılı açıklama ile rapor hakkında detayları paylaştı.

Temiz ve yeşil bir Düzce için işte öneriler...
Temiz ve yeşil bir Düzce için şu öneriler sıralandı:

- Kent bütününde bir bölgeleme yapılarak özellikle kirliliğin yoğun olduğu  mahalle parkları  ve çocuk oyun alanlarına 'çocuklara ait bir kamusal alanın kirletilmemesi ' mesajını veren  görseller yerleştirilmesi öngörülmektedir. 

- Çevre duyarlılığı temasını işleyen tiyatro faaliyetlerinin ilkokul düzeyindeki öğrencilere ulaştırılması öngörülmektedir. Faaliyetler, bu bilincin küçük yaşlardan itibaren oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

- Ortaokul ve lise grubu öğrencilerine yönelik olarak  çevre koruma bilinci konusunda eğitim programı düzenlenmelidir.

- Belediye otobüslerinin iç mekanlarına görseller, işyerleri ve özel araçlar için ise hazırlanmış ve ana sloganımızı içeren çıkartmaların dağılması öngörülmektedir. Bu öneride herhangi bir adet sınırlaması bulunmamakta olup  dernek olarak 100 adetlik basım ve dağıtımı biz üstlenmekteyiz.

- Ayda en az 2 gün kentin ana ulaşım akslarında bulunan en az üç reklam panosunda çevre bilinci konusuna vurgu yapılan görsellerin sergilenmesi öngörülmektedir.

- Kentin kuzey, güney, doğu ve batı eksenindeki dört temel ana ulaşım aksı üzerine gidiş ve geliş yönlerinde olmak üzere toplamda sekiz adet büyük ebatlı ‘Yeşil Düzce Temiz Düzce’ temalı tabelalar yerleştirilmesi ön görülmektedir.

- Yoğunluğu yüksek olan en az 30 otobüs durağına  ana sloganlarımızın  bulunduğu görsellerin yerleştirilmesi öngörülmektedir.

- Slogan ve uyarıların ‘Çöplerinizi yere atmayarak temiz ve yeşil Düzce’ye katkı sağlayın’ gibi fikri işlemesi ön görülmektedir. 

- Turizm ve rekreasyon alanlarında  denetim sağlayacak zabıta ya da konu ile ilgili ekiplerin belli aralıklarda denetim sağlaması öngörülmektedir. 

- Belediye hizmet alanı içinde çöp kovalarının kapasite ve sayı anlamındaki yeterliliklerinin kontrol edilmesi ve bu anlamda yetersiz bulunan noktalara takviyeler yapılması ön görülmektedir.

- Temizlik Haritası kapsamında gerçekleştirilen saha faaliyetlerinin belli aralıklarla devam ettirilerek kirlilik sorununun önemine dikkat çekilmesi ön görülmektedir.  Saha faaliyetleri belediye ve stkların teşvik edici çağrıları ile gerçekleştirilmelidir. Bu konu  çözüm anlamında büyük önem taşımaktadır. Çünkü saha çalışmasına iştirak eden katılımcılarda oluşan sahiplenme duygusu kişilerdeki duyarlılığı arttırmaktadır. 

- Yaya akslarındaki en büyük kirliliği izmaritler oluşturmaktadır. Bu sebeple mevcutta kentin belli noktalarında bulunan izmarit haznesine sahip  küçük çöp kutularının sayılarının arttırılması gerektiği düşünülmektedir.

"Düşük bütçeli ancak etkin bir içeriğe sahip"
Önerilerinin genel anlamda düşük bütçeli ancak etkin bir içeriğe sahip olduğunun altını çizen dernek, "Sorunun temelinde  çevreyi kirletmeme bilincinin yerleşmemiş olması yatmaktadır. Bu sebeple eğitim faaliyetleri ile özendirici ve bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar üzerinde durulmuştur." ifadelerini kullandı.

Haber: C.ÜSTÜNER