Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile ilgili Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikler ve talimatlar ilgili görevli personelin bilgilendirilmesi ve 2011 yılı gıda denetim çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla çalıştay düzenlendi.

Valilik toplantı salonunda yapılan Çalıştay’a; kamu kurumlarında gıda kontrolü ile görevli birim amiri ve personelleri, meslek odası temsilcileri, gıda üreten işyeri sahipleri, gıda satış ve toplu tüketim yeri sahipleri katıldı.

2011 de 6 bin işyeri denetlendi

Çalıştay’da konuşan Düzce Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Ayhan Ünal, yapılan bir araştırmaya göre insanlardaki hastalıkların yüzde 72’sinin gıdalardan kaynaklandığını bu nedenle Düzce’de etkin bir gıda denetimi uygulayarak vatandaşa sağlıklı gıda sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Ünal, “Düzce’den yaklaşık 26 tane gıda denetmeni arkadaşımız 3 bin tane işyerimizi denetliyor. Bu yıl içerisindeki toplam gıda denetimi 6 bin 230 adet. Bu rakam Türkiye ortalamasına göre oldukça iyi. 70 civarında da idari yaptırım kararımız var. Aynı zamanda fındık ihracatımız var Düzce’de yaklaşık 80 bin ton fındık ihracatı yapılıyor. Bunun 70 bin tonu değişik ülkelere ihraç ediyoruz. Arkadaşlarımız ihraç edilen her numuneden Afro Toksin amacıyla numune alıyorlar. Uygun olanlara izin veriyoruz. Gerek ihraçlarda gerek gıda denetimlerinde mevcut teknolojiden faydalanarak çok ciddi denetim yapıyoruz.” Dedi.

Ünal’ın konuşmasının ardından 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa ilişkin Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelik ve talimatlarla ilgili katılımcılara slayt eşliğinde bilgi verildi.