HSYK kararnamesine göre Düzce’de kapanacak iki adliyeden biri olan Gölyaka adliyesi için dün akşam toplu tepki vardı. Siyasilerden muhtarlara, esnaftan halka kadar belediye çay bahçesinde bir araya gelen çok sayıda Gölyakalı, adliyenin kapanması konusundaki düşüncelerini ve tepkilerini dile getirdi. Toplantı tertip komitesi adına konuşan Yıldız Gür, adliyenin kapanmasıyla Gölyaka’nın yaşayacağı sıkıntılardan söz etti.
İlçenin ekonomik kaybı olacak
Gür, “ HSYK tarafından alınan bir kararla ilçemiz Gölyaka adliyesinin Düzce adliyesi ile birleştirilmesi kararını üzülerek öğrendik. Bu karar halkımızın bazı hizmetlere yerelinde ve kolay erişebilmesi hedefimizle uyuşmuyor. Bu karar alınırken bürokratlarımızca Gölyaka’nın coğrafi ve ekonomik şartlarının yeterince göz önüne alınmadığı kanaatindeyiz. Gölyaka adliyesinin kapanması kararının yol açacağı sıkıntılardan bir kaçını şöyle sıralayabiliriz. Adliyesi kapatılan Gölyaka’nın Nüfusu 21 bin. Gölyaka’nın ve köylerinin Düzce’ye uzaklığı 15-47 kilometre arasındadır. Örneğin Saçmalıpınar Yunusefendi gibi bazı köylerimizde Düzce adliyesine 40 kilometreden fazla uzaklıkta evler var. Köylerden 3-4 vasıta değişerek Düzce’deki adliyeye varılacak. Hep adaletin geç tecelli ettiğinden mahkemelerin çok uzadığından ülke olarak şikayetçiyiz. Gölyaka adliyesinde 6 ay süren bir dava Düzce’de iş yoğunluğundan belki birkaç yılda bitecek. İlçemizin ekonomik kaybı olacak. Bizler Gölyaka’da ki tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütleri olarak Gölyakalılar adına bu karardan dönülmesini, Gölyaka Adliyesinin Gölyaka’da kalmasını istiyoruz.” dedi.
Muhtar Mahmut Turgut ise, önceden var olan bir hizmetin alınmak istenmesinin halkı üzdüğünü  ve mağdur ettiğini söyleyerek, Adliyenin Gölyaka’da hizmet vermeye devam etmesini talep ettiklerini belirtti.
Esnaflar adına konuşan Musa Yirmibeş ise, adliyenin kapatılmasının esnaf için de büyük kayıp olacağını vurguladı.
Yirmibeş, “ Sayıca az olsalar da adliye çalışanları ve aileleri, yaptıkları alışverişle ödedikleri kira ile okul için harcadıklarıyla Gölyaka ekonomisine katkıda bulunuyorlardı. Bu getiri gideceğinden ilçe için bir kayıp olacak. Adliyeye yolu düşen Gölyakalılar,  “Hazır Düzce’ye gelmişken alışverişimi de buradan yapayım” diyecek. Bir çoğu harcamasını Düzce’de yapacağından Gölyaka’da esnafları lokanta, kahvehane, noter, sigortacılar, bakkal-marketler, giyim mağazaları, manavlar başta olmak üzere ekonomik kayba uğrayacak. Bizler Gölyaka Esnaf odası olarak Gölyaka’da işyerleri açılsın girdi olsun diye gayret ederken Adliye gibi  kurumların ilçemizden gitmesini doğru bulmuyoruz. Acilen adliyemizi geri istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan bir çok vatandaş, adliyenin kapanmasının Gölyaka’ya büyük kayıp yaşatacağını dile getirdi.

Haber; H. İŞCAN