Düzce’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve bir çok ilçede zarara yol açan dolu yağışının hasar tespiti yapıldı.Düzce’de başta Merkez, Yığılca ve Çilimli olmak üzere kısmen de Gümüşova, Gölyaka ve Akçakoca İlçelerinde 2 Haziran’da meydana gelen ve başta fındık olmak üzere kısmen mısır ve sebze tarlalarında zarara yol açan dolu yağışının hasar tespiti tamamlandı. Ceviz büyüklüğünde dolu yağışı yaklaşık olarak 5-10 dakika sürerken, D-100 karayolunun kuzeyinde de yer yer etkili oldu.

 

Yapılan incelemeler sonucunda Merkez ilçeye bağlı 41 köy ve mahallede zarar tespit edilirken, dolunun en çok Konuralp’e bağlı Kemerkasım, Hatipliketenciler, Kozluk ve Güldere, köylerindeki fındık bahçelerine büyük oranda zarar verdiği görüldü.

 

Zararın, Akçakoca’da 1 köyde, Gölyaka’da 3 köyde, Çilimli’de 14 köy ve mahallede, Yığılca’da 13 köyde ve Gümüşova’da ise 13 köy ve mahallede olduğu tespit edildi.

 

İl Merkezinde 8 ayrı ekip ve 27 teknik personelle hasar tespit çalışması yapılırken, sigorta yaptıranların, sigorta yaptırmış oldukları acentelere afet ihbarlarını yapmaları gerektiği bildirildi.

 

 

Gölyaka'ya İkinci Darbe!

 

Düzce'de dolunun verdiği zararın yaraları sarılırken Gölyaka'ya ikinci darbeyi yedi. Pazar akşamı meydana gelen dolu olayında Gölyaka'ya bağlı Kuyudüzü, Sarıdere ve Kemeryanı köyleri etkilenmişti. Bugün meydana gelen dolu ise başta Bakacak Köyü ciddi zarara uğradı.

 

 

228 hanenin bulunduğu ve tek geçim kaynakları fındık olan Bakacak köyü'ne dolu yüzde 90 zarar verdi. Saat 16.00 sıralarında etkili olan yağmurun beraberinde getirdiği ve yaklaşık yarım saat süren dolu fındık bahçelerini yerle bir etti.Tek geçim kaynakları fındık olan köy halkının yüzde 40'ı tarım sigortası yaptırırken, birinci hasarın tam olarak tespit edilemeden gelen ikinci vurgun üreticinin mağduriyetini ikiye katladı.

 

 

Dolu olayının ardından bölgeye hemen Gıda tarım ve Hayvancılık müdürlüğünden yetkililer gelerek incelemede bulundu.
 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemal Aykaç zararın yüzde 90 olduğunu belirtti.Aykaç, “Pazar günü olan doluda ilçemize bağlı 3 köyümüzde dolu yağışı meydana geld.Kuyudüzü, Sarıdere ve Kemeryanı köylerinde yüzde 50 zarar olduğunu tespit etmiştik. Ama bugün gelen dolu yağışında ilçemizin büyük bir bölümünde dolu yaşığı meydana geldi. Bakacak köyünde büyük bir oranda zarar görülüyor. Çok küçük fındıklar kalmış. Asıl verimi teşkil eden fındıklarda yüzde 90 zarar var. ilçe tarım müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmAlarda sigortalatma noktasında uyarmıştık. Çiftçilerin sigortalarını yaptırdığını gördük.”dedi.

 

Dallarda kırılmalar meydana geldiğine dikkat çeken Aykaç dolu olayının ileri dönemlerdeki verimleride etkileyeceğini söyledi.

HABER; S. KAŞKIR