'Su inceleme' gezisi
Düzce'nin bir çok mahallesinden yükselen 'çamurlu su' isyanı bu yıl en çok konuşulan ve tartışılan konuların başında geldi. Musluklardan akan sarı renkli su nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti, haber merkezimize gönderdikleri videolarla dile getiren tepkili vatandaşların ortak söylemi hiç kuşkusuz "Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ne iş yapıyor?" oldu. İşte bu sorunun yanıtı almak için Düzce Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü İbrahim Özer ile telefonda başlayan görüşmemiz, Beyköy'deki içmesuyu tesislerinden Kalıcı Konutlar'a kadar uzanan detaylı bir 'su inceleme' gezisi ile noktalandı.

İlk durak Düzce Belediyesi İçmesuyu Regülatörü
İlk durak, su yolculuğunun başlangıcı olan Beyköy'de bulunan Düzce Belediyesi İçmesuyu Regülatörü oldu. İçmesuyu buradaki regülatörde toplanarak gerekli arıtma işlemlerinden sonra şehre veriliyor.

"Günlük ortalama 40 bin metreküp sağlıklı içmesuyu üretiliyor"
Samandere ve Odayeri Yaylası'ndan gelen suların toplandığı regülatördeki aşamaları anlatan Arıtma Sorumlusu Ali Yaşar, içmesuyu arıtma tesisinde günlük ortalama 40 bin metreküp sağlıklı içmesuyu üretildiğini söyledi. Su ve Kanalizasyon Müdürü İbrahim Özer ise 1985 yılında yapımı başlayan Düzce İçmesuyu Arıtma Tesisi'nin 1997'de belediyeye teslim edildiğini anlattı. Beyköy'den Düzce'ye taşınan suyun mesafesinin 6.5 km olduğunu belirten Müdür Özer, "Yaklaşık 750 kilometre su altyapımız var." dedi.

48 mahalleye aynı su gidiyor
Tesis incelemeleri sırasında söz çamurlu su şikayetlerine geldiğinde Düzce'nin 48 mahallesine aynı suyun gittiğini ve bir mahallede suyun çamurlu akıp diğerinde akmamasının mümkün olmadığını belirten Özer, "Bütün mahallelere aynı su gidiyor. Yani Samandere ve Odayeri Yaylası'ndan gelen ve gerekli arıtma işleminden geçen bu su gidiyor. Bir mahalleye başka, diğer mahallaye başka su verilmesi söz konusu değil. Sadece Çakırlar, Konuralp, Arapçifliği, Çamköy, Sarayyeri ve Tokuşlar'da su temini sondajlarla sağlanıyor." şeklinde konuştu.


 

Bir sonraki durağımız, Düzce Belediyesi'nin Beyköy'de bulunan İçmesuyu Arıtma Tesisi oldu. Regülatörden gelen su burada 7 işlemden geçiyor.

Giriş aşaması: Ham su burada havanlandırılıyor...

Yavaş karıştırıcı aşaması: Suya gerekli kimyasalların verildiği ilk adım...

Hızlı karıştırıcı aşaması: Suya gerekli kimyasalların verildiği ikinci adım...

Çamur çökertme aşaması: Ham suya katılan kimyasallar suyun içindeki askıdaki katı maddeleri

birleştirip çamur blanketini oluşturur. Bu çamurun çökmesi için yapılan işlem...

Durultma aşaması: Çamur çökertme aşamasından gelen suy durultmaya alınıyor...

Filtreleme aşaması: Ana kanalda toplanan durulmuş su filtre ünitesine geliyor. Filtreler, durulmuş su içindeki durultma işlemi ile uzaklaştırılamayan askıdaki katı maddeleri tutuyor.

Son klorlama aşaması: Gaz haline dönüştürülen klor çözeltisi besleme klorinatörleriyle

ölçümlenerek tatbik noktasına dozlanıyor.

İçmesuyu günlük olarak laboratuarda mercek altına alınıyor
10 bin tonluk ana depoda depolanan temiz suyun işi bu 7 aşamayla da bitmiyor. Arıtma tesisinde artırılan içmesuyu günlük olarak laboratuarda mercek altına alınıyor. Suyun şehir şebekesine iletilmesi kademeleri arasında, yapılan bütün arıtma işlemleri her gün rutin olarak burada Biyolog Betül Bayraktar tarafından kontrol ediliyor ve tesise düzenli olarak bilgi veriliyor. Arıtma tesisi laboratuarında Bulanıklık (NTU) , PH , Bakiye Klor, Alüminyum (Al) , Sertlik (° FS) , Alkalinite (CaCO3 ), Nitrit (NO2), Demir (Fe), Mangan (Mn) , Sülfat (SO4), Klorür (Cl), İletkenlik ve Organik madde analizleri yapılıyor.

Düzce Belediyesi İçmesuyu Arıtma Tesisi Şubat Ayı Kalite Raporu şu şekilde:

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü haftada 2 kez numune alıyor
İçme suyunun arıtılmasından tüketiciye dağıtımına kadar tüm aşamalar belediyenin içmesuyu kontrol otomasyon sistemi tarafından takip ediliyor. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından haftanın 2 günü arıtma tesisindeki sudan numune alınarak, sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşıp ulaşmadığı kontrol ediliyor.

"Söz konusu olan insan sağlığı... Büyük bir titizlikle çalışıyoruz"
Söz konusu aşamalara dikkat çekerek, arıtma tesisinden çıkan suyun kum, çamur gibi kirliliğe maruz kalmasının mümkün olmadığının altını çizen Düzce Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü İbrahim Özer, ana depodan aldığı bir bardak suyu içerek, "Burada söz konusu olan insan sağlığı... Onun için hem ben hem de tüm ekibim, suyun arıtılma işlemlerinde büyük bir titizlikle çalışmalarını gerçekleştiriyor. Vatandaşlar evlerinde musluklardan akan suları gönül rahatlığı ile içebilir. Yüksek teknolojili tesislerimizde arıtılan suların içilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Tesisten çıkan ve musluklardan akan sudan günlük numuneler alınıyor ve gerekli  analizler ve değerlendirmeler yapılıyor." şeklinde konuştu.

"Filtre" tavsiyesi
İçmesuyu ana hattında yaşanan arızlar nedeniyle yapılan onarım çalışması sonrasında içmesuyunun bir süre çamurlu akmasının normal olduğuna dikkat çeken Özer, bu durumun da apartmanlardaki içmesuyu vanalarına takılacak filtrelerle önlenebileceğini yine yerinde gösterdi. Arıtma tesisindeki inceleme sonrası rotayı sık su şikayeti gelen adreslerden olan Kalıcı Konutlar Bölgesi Demetevler Mahallesi'nde alıyoruz. Burada girdiğimiz apartmanda filtre sistemi olmadığını gösteren müdürlük çalışanından, Kalıcı Konutlar yapılırken, kimi müteahhitlerin bu sistemi hem ana vanaya hem de daire daire tüm sayaçların girişine takarak, olası su kirlenmesinin önüne geçtiğini ancak bazı müteahhitlerin ise malzemeden kısarak, filtre takmadığını öğreniyoruz. 100 TL ila 200 TL arasında değişen bir maliyeti olan filtre sistemi ile su altyapısında meydana gelen arızaların onarımı sonrası kısa süreli yaşanan renk değişiminin önüne geçilebileceği belirtildi.

Bu gezi ve incelemeler ışığında...
Bu gezi ve incelemeler ışığında, Düzce Belediyesi vatandaşlara iletilen suyun ulusal ve uluslararası standartları sağlaması noktasında gerekli tüm analiz ve ölçüm çalışmalarının titizlikle yapıldığını vurguluyor. Su arıtma işlemlerinde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere ilgili tüm yönetmelik hükümlerinde belirlenen içme ve kullanma suyu standartlarının dikkate alındığının altı çiziliyor. Şikayete sebep durumlarda mahalle genelinde değil apartman bazında su kirliliğinin olması halinde ise apartmanın su altyapısının gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

"Çekinmeden musluktan su için!"
Düzce Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü İbrahim Özer, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay'ın da talimatları doğrultusunda su konusundaki şikayetlerin hepsinin dikkate alındığını belirterek, "Düzce'de kesintisiz ve sağlıklı içmesuyu yönünden hiçbir sıkıntımız yoktur." dedi ve Düzceliler'e "Çekinmeden musluktan su için!" mesajı verdi.



Haber: C.ÜSTÜNER