Aslen Düzceli olan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, "Düzce'nin tarihinin bir an evvel yazılması gerektiğini vurgulayarak "Nüfus defterleri en Ssğlam verilerdir." dedi.
 
Düzce ile ilgili tarihi bilgilerin kayda alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Keskin, Düzce ile ilgili en sağlam verilerin "Kadı sicilleri ve nüfus defterleri"nde olduğunu söyledi.
 
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, 23. Dönem Düzce Milletvekili Celal Erbay ile Darıyeri Hasanbey Köyü'nü ziyaret ederek mezar anıtlarını inceledi.
 
Keskin, Darıyeri Hasanbey Köyü'nün kurucusu olan Hasan Bey'in anıt yazısından yola çıkarak değerlendirmelerde bulundu.
 

Keskin, “Tarihi araştırmalar yapılırken mutlaka mezarlar ziyaret edilmeli. Bize en büyük ipucunu veren de mezar kitabeleridir. Bunlardan hareketle köylerimizin kuruluş tarihine erişebiliriz.” diye konuştu.

 
Köyün kurucusu Hasan Bey'in mezarının bakımsız olduğunu gören ve bu duruma tepki gösteren Keskin, "Bunun bir hakaret olduğunu düşünüyorum, mezarlığın bakımının yapılması ve temizlenmesi bir kültür korunması anlamı taşır." dedi.
 

 

Türkiye'nin Suriyeli mültecilere kapılarını açması hakkında da görüşlerini aktaran Keskin, şöyle konuştu:

 

 “Türkiye, Suriye’deki muhacirleri neden kabul ediyor? diye soruluyor. Bu çok batıl bir sorudur. Bu bizim tarihimizi bilmemekten kaynaklanan ifadedir. Türkiye tarihinin her dönem, dininden mezhebinden, siyasi kanaatinden ötürü bir şekilde baskıya maruz insanların sığınak yeri olmuştur. Türkiye bugünkü haliyle Osmanlı Devleti'nin özeti şeklindedir. Bugünkü Türkiye bugünkü modern haliyle soydaşları olan Suriyeli mazlumlara sınır kapılarını açıyor. Bu çok doğal.” şeklinde konuştu.

 

Öte yandan Eski Milletvekili Celal Erbay'la birlikte Erol Tayhan’la Manşet programına da konuk olan Türk Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, dünden bugüne Düzce tarihinin anlattı. Düzce’nin kahramanlar şehri olduğunu ifade eden Keskin, Düzce tarihinin incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Haber; S. KAŞKIR