3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla tüm yurtta olduğu Düzce’de de bir dizi program ve etkinlikler gerçekleştirildi.
Düzce Merkez’de gerçekleştirilen etkinlik, Kızılay ve Beyazay Derneği işbirliğinde düzenlendi. Belediye meydanında toplanan vatandaşlar Düzce Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde, İstanbul Caddesi üzerinden Anıtpark’a yürüdü.

Kan bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla “Kan Vermeye Engel Yok” yazılı dövizlerle gerçekleşen yürüyüşe, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Kızılay Düzce Şube Başkanı Halil Aydın, Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can ve Beyazay Derneği Düzce Şube Başkanı Nurullah Çelebi katılım gösterdi.
Anıtpark Meydanı’nda sona eren yürüyüş sonrası program gösterilerle devam etti. İlk olarak engelli öğrenciler tarafından kurulan müzik grubu, Grup Leblebi sahne aldı. Müzik şöleninin ardından engelli gençler tarafından hazırlanan folklor gösterisi vatandaşlara sunuldu.

Büyük beğeni alan gösterilerin ardından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün anlam ve öneminin vurgulandığı konuşmalar yapıldı.

“Daha alacak çok yolumuz var”
90’lı yıllarda engellilerin sokağa çıkamadığını hatırlatan AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, şöyle konuştu:

“2005 yılında çıkan temel yasa ile beraber, bugün engellilerimiz ücretsiz olarak; ulaşım, eğitim ve rehabilitasyon gibi hizmetler alabildiği gibi, istihdam oranlarını da hayli arttırdık. Ama her zaman dediğim gibi engellilerle ilgili daha alacak çok yolumuz var. Bundan sonraki hedefimiz tematik engellerle ilgili programlar. Artık engellilerin tematik sıkıntıları ile ilgili programlara ihtiyacımız var.”

“Önemli olan kafalardaki engeli kaldırmak”
Engelli bireylerin azmetmesi halinde hiçbir engel tanımayacağını belirten MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Engeller insanın kafasında başlar. Eğer ki engelleri kafalardan atarsanız hiçbir engel yoktur. Bana göre dünyanın gelmiş geçmiş, en büyük fizikçisi Stephen Hawking’dir ve kendisi bir engellidir. Önemli olan insanların kafasındaki engeli kaldırabilmektir. 365 gün hatırlanacakları ve üretime katılacakları, hayatın içinde daha rahat ve güzel şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğine inanıyorum.”  

“Onların sıcaklığı ruhumuza işledi”
Beyazay Derneği tarafından başlatılan kan bağışı kampanyasını tebrik eden Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can, gösteri sergileyen engelli gençleri tebrik etti. Can, “Bizim bugün bir araya gelmemizde en büyük etken onlar oldu. Bu soğuk aralık ayında hiç üşümedik. Onların sıcaklığı, sizin misafirperverliğiniz bizim ruhumuza işledi.” ifadelerini kullandı.

“Sadece bugün değil, her an”
Engellilerin biraz gayret ile yaşama ortak edilebileceğini vurgulayan Kızılay Düzce Şube Başkanı Halil Aydın ise şunları kaydetti:

 “Sadece bugün değil, hayatımızın her anında hatırlamamız ve özel ilgi göstermemiz gereken kardeşlerimiz var. Hayatın akışı içerisinde çoğu zaman bunun farkına varmıyoruz. Bu kardeşlerimize biraz ilgi ve gayret göstermemiz ile engellerini kaldırabileceğimizi; ufak dokunuşlarla, hayatımıza ortak edebileceğimizin en yakın örneğini kendileri gösterdiler.”  

Açıklamaların ardından Anıtpark Meydanı’na kurulan Kızılay çadırına geçilerek, burada engelliler tarafından üretilen el sanatları sergisi gezildi.


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8