Faaliyette olan bir Katı Atık Depolama Tesisi olmadığı halde Düzce'de aylardır su faturalarından evsel atık bedeli tahsil edilmeye devam ediliyor. Mahkemenin yürütmeyi durdurduğu Danıştay'ın ise onadığı kararla artık şehirde katı atık toplama, taşıma, depolama ve bertaraf hizmeti verilmemesine karşılık Düzce Belediyesi, faturalara bu bedeli yansıtmayı sürdürüyor. Su tahsilat makbuzu ile tahsil edilen evsel atık bedeli dışında su abonelerinden çevre temizlik vergisi de alınıyor.

Çevre Kanunu ne diyor?

2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 11. Maddesi uyarınca "Belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdür. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz.”

Toplanan vergi 'Haksız'

Kanunda evsel atık bedeli toplanma amacı açıkça belirtilmesine karşılık Düzce'de Ocak 2016'dan bu yana verilmeyen hizmetin parası alınıyor. Düzce merkezdeki su abonesi olan tüm halktan katı atık bertaraf bedeli adı altında toplanan verginin 'Haksız' olduğu zaman zaman Düzce Belediye Meclisi Toplantıları'nda da MHP'li üyeler tarafından gündeme getiriliyor. Belediyenin evsel atık bedeli alma gerekçesi olarak 'Diğer illerde de uygulanıyor' savunması yaptığı öne sürülürken, 6 aydır verilmeyen hizmet için toplanan paraların akıbeti sorgulanıyor. Düzce Belediyesi'nin bu konuda vatandaşları bilgilendirmesi isteniyor. 

Şikayet merci: BİMER

Evsel atık bedelinin aylara göre farklılık göstermesi de dikkat çekiyor. Bir abonenin 2016 yılının mart ve nisan ayı fatularına bakıldığında katı atık depolama tesisi hizmeti verilmediği halde, mart ayında 5.03 TL olan evsel atık bedelinin, nisan ayında 5.55 TL'ye yükseldiği görülüyor.

  

Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar yolu şikayet mercilerinde buluyor. BİMER'e evsel atık bedelinin alınmaması gerektiği yönünde edilen şikayet telefonlarında mahkemelerin emsal kararları gerekçe gösterildiği öğrenildi.

"Çöp için herkes ödemeli ancak..."

Bu konudaki bir diğer tartışma da evsel atık bedeli olarak alınan paraların ikinci bir Çevre Temizlik  Vergisi olarak  görülmesi... Çöp için alınan Çevre Temizlik Vergisi'nin belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerdeki binalardan alınması kabul görürken, bir üretimin sonucu ortaya çıktığı savunulan katı atığın üretim yapılan işyerleri ve fabrikalardan alınması gerektiği öne sürülüyor. Savunulan görüş: "Çöp için herkes vergi ödemeli ancak katı atık için bunu herkes ödememeli"

Düzce Belediye Meclisi'nin, 2015 yılının Şubat ayı ikinci birleşiminde evsel katı atık tarifesini belirlerken konut, eğitim kurumları, sağlık kuruluşları, kamu binaları, bürolar, yeme-içme ve eğlence mekanları, oteller, ticarethaneler, sanayi kuruluşları, sinemalar ve ticari olmayan diğer kuruluşları tarife kapsamına alarak, ücret belirlediği biliniyor.

Katı atık depolama tesisi süreci

Öte yandan Düzce'nin genel olarak en temel sorunlarından biri olan ´Katı Atıkların Bertaraf´ edilmesini çözmek ve şehri vahşi depolamadan kurtarmak için Hasanlar ve Esençam köyleri hudutları içinde kalan Hecinler mevkiinde 8 Kasım 2013 yılında temeli atılan ve 1 yıl sonra faaliyete geçen Katı Atık Depolama Tesisi'nin ömrü sadece 1 yıl oldu. 2015 yılının son aylarında mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınan katı atık depolama tesisi için Düzce Belediyesi'nin konuyu Danıştay'a taşıması da sonuç vermedi. Danıştay 14. Dairesi'nin 3 Mart 2016 tarihinde oy birliği ile verdiği kararla, mahkeme kararı onandı. Tüm bu gelişmeler Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği'nin yeni bir yer ve yeni bir tesis kurması gerektiğini ortaya koyarken, Düzce'de vahşi depolamaya dönüş yapılmış oldu.

Haber:C.ÜSTÜNER