Mahalli idareler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanacak

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerinde devam edeceği bildirildi. Konuya ilişkin açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den geldi. TRT Haber'de katıldığı programda konuşan Bakan Özhaseki, "Bu konu eskiden beri tartışılırdı, prensip itibarıyla kabul edildi. Bakanlar Kurulu'nda da görüşüldü. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili ya kanun hükmünde kararname veya yasa gelecek. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bizim bakanlığımız bünyesinde bundan sonra faaliyetlerine devam edecek." dedi.

"İmar noktasında ciddi denetim yok"

Genel Müdürlüğün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanma gerekçelerini anlatan Özhaseki, "Bütün belediyelerimiz aslında idari işlemler bakımından İçişleri Bakanlığı tarafından denetleniyor. Mali işlemler bakımından Sayıştay müfettişlerince denetleniyor ama biz biliyoruz ki Türkiye'deki en büyük sıkıntılı alan, imar alanı. İmar noktasında ciddi bir denetleme olmuyor. Bu konuda uzman eleman da bulmak zor… Şikayet olduğunda bile sadece bilirkişilere gönderiliyor, bilirkişilerden de nasıl rapor gelirse, iş öyle yapılıyor. Ama mahalli idareler tarafındaki kontrolör arkadaşlar imar noktasında iyice eğitilirlerse, belediyelerde yol gösterici olarak imarda bulunacaklar ama birtakım haksızlıklar, sıkıntılar, kirli ilişkiler varsa da bakar bakmaz onu anlayacak, bir ekip oluşturmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

En büyük kirlilik: İmar kirliliği

Türkiye'de oluşabilecek en büyük kirliliğin "İmar kirliliği" olduğunu anlatan Bakan Özhaseki, parsel bazında verilen yoğunluk artışlarının, emsale uyulmadan, çevresine bakılmadan verilmiş olan şahıs bazlı planların hem adalet duygusunu zedelediğini hem de her türlü dedikoduya açık, bir kapı aralandığını belirtti. Amacının asla sektörün önünü kesmek olmadığına işaret eden Özhaseki, "Ama burası da müteahhitlik bakanlığı değil. Olmayacak da bundan sonra." diye konuştu.

"Para kazanma hırsıyla çıldıramayacaklar"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin imar planları konusundaki açıklamaları ise planda gözükenle işleyişin tutmadığı Düzce'de alanları akıllara getirdi. Bakan şöyle konuştu: "İmar planlarında ne varsa o uygulanacak. Özel imtiyazlı gruplar çıkıp da yoğunlaştırılmış şekilde binlerce konut yapıp, üzerine çok para kazanma hırsıyla çıldıramayacaklar. Birinin yaptığını gören öbürü saldırıp 'ben de almalıyım' diye uçuşamayacak. Hakkına razı olacak. Gayrimenkul, inşaat, yatırım işini hızlandırmak lazım ama haksız kazancın da kapısını kapamak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Belediye Yasası'nda düzenleme yapılacak

Bakan Özhaseki, bunların önleneceği bir ortamı da Belediye Yasası'nda yapacakları düzenlemelerle önlemeye çalışacaklarını kaydetti.

Haber:C.ÜSTÜNER