Milliyetçi Hareket Partisi İl teşkilatının Hukuk işleri sorumlusu avukat Kenan Akgümüş ile İl yönetim kurulu üyesi avukat Derya Aksay, bugün parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantının gündemi Belediyenin caddelerden aldığı otopark ücreti ve TOKİ satışlarından bankaların tüketicilere uyguladığı bazı kesintilerdi.

HAKSIZ VE DAYANAKSIZ

Avukat Kenan Akgümüş Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu gibi Düzce’de de ana yol ve ara yollarda Düzce Belediyesi’ne ait YEYPAŞ şirketi tarafından park ücreti alındığını hatırlattı ve  bu ücretin kanuni dayanağı bulunmadığı gibi tamamen haksız ve dayanaksız olduğunu vurguladı.

Isparta, Aydın, Ankara ve Sakarya gibi illerde aynı konulardan mahkemelerin emsal kararlar aldığını hatırlatan Akgümüş, kanunda belediye ve Valiliğin otopark düzenlemesi bulunmayan ev ve işyerleri ile ilgili düzenleme yapmak ve ücretsiz olarak ilgililerine otopark yeri göstermek zorunda olduğuna vurgu yaptı. Akgümüş tüm bunlara karşın belediyenin usul ve yasaya aykırı şekilde vatandaşlardan otopark ücreti aldığına işaret etti.

ÜCRETLERİ GERİ ALMA HAKKI VAR!

Akgümüş, sözlerini şöyle tamamladı: “  Vatandaşlarımız bu otopark ücretlerini ödemek zorunda olmadıkları gibi bugüne kadar ödedikleri ücretler yönünden belediyeye müracaat ederek bugüne kadar ödemiş oldukları ücretleri geri alma hakkına da sahiptir. Ayrıca otopark bedeli alınan ancak otopark ihtiyacı giderilmeyen ev ve işyerleriyle ilgili olarak da belediye ve Valilik makamına müracaat edebileceklerdir. Vatandaşlarımızın yargı kararları ile yasalar ışığında haklarını kullanabilmelerini sağlamak açısından MHP İl yönetimi adına açıklama yapma gereği duyulmuştur.”

HAKSIZ KESİNTİLERE DİKKAT

MHP İl yönetim kurulu üyesi avukat Derya Aksay’da TOKİ’deki daire satışlarında bankaların vatandaşlardan haksız kesintiler yaptığına dikkat çekti.

Aksay, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı adına işlemleri yapan bankalar, TOKİ Damga vergisi ve harçlardan muaf olduğu halde satış işlemleri sırasında tüketicilerden dosya masrafı, komisyon, damga vergisi ve BSMV adı altında ücretler ile kapama işlemleri sırasında yine banka komisyonu adı altında ücretler almışlardır. 2008 yılı sonrasında Düzce’de yoğun bir şekilde METEK TOKİ satışları yapılmıştır. Bu satışlarda ve kapama işlemlerinde belirttiğimiz ücretler alınmıştır. Alınan ücretler  usul ve yasaya aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

İlgili bankalara başvuru halinde ödenen ücretlerin tamamının iade edilebileceğini belirten Avukat Aksay, taleplerin reddedildiği takdirde hakem heyetlerine başvuru ile kabul kararını alınarak bankalardan talepte bulunabileceğini dile getirdi.

haber;S.KAŞKIR