İstanbul’un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Büyük Melen Çayı üzerindeki Melen Barajı için çalışmalar hızla ilerlerken Düzce'nin ilçeleri hala atık su arıtma tesislerine kavuşmayı bekliyor. İSKİ tarafından yapılacak olan tesislere ilişkin sürekli proje değişikliğine gidilmesi acil ihtiyaç olan arıtma tesislerinin yapımını geciktiriyor. Son olarak konu, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda gündeme geldi ve 2 yıldır proje aşamasında kalan tesislerle ilgili hala somut bir gelişme yaşanmadığı ortaya çıktı. Melen Barajı'nı besleyen derelerin ve nehirlerin temiz tutulması için yapılacak olan arıtma tesisleri için eylem planı hazırlandığı açıklandı.

 

Bakan'dan "Proje hazırlayın" talimatı

 

 

Toplantıda, İSKİ tarafından Melen Suyu üzerinde yapılacak olan kolektörle ilgili olarak ise eylem hazırlığı yapıldığı bilgisi verildi. DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet İlbaşı, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu başkanlığında yapılan toplantıda; Eroğlu’nun Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İSKİ’ye eylem planı ile ilgili çalışmalara hemen başlamaları talimatını verdiğini söyledi. Söz konusu toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun mevzuat ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı gerekiyorsa çıkarılacağını ifade eden müşterek bir arıtma tesisi olduğunu, Kaynaşlı ve Yığılca için ise birer proje hazırlanarak, inşaata başlanmasını karar altına aldırdığı öğrenildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Düzce’deki merkezi müşterek arıtma tesislerinin kapasite imkânlarının değerlendirilip, rehabilitasyona ihtiyacının olup olmadığının incelenmesi talimatını verdiği, ayrıca DSİ ile İSKİ’nin birlikte çalışarak yol haritası çizmesini, mansaba deşarj hattının tatbikat projesinin yapılarak da inşaatına başlanmasını kararlaştırdığı bilgisi edinildi.

Bu da gösterdi ki Akçakoca dışındaki ilçelerde en önemli eksiklerden olan atık su arıtma tesislerinin yapımı için daha uzun süre beklenecek.

 

HABER; C. ÜSTÜNER