Kasım ayı Düzce Belediye Meclis Toplantısı'nda suya yapılacak zam gündeme gelmiş, MHP’li Belediye Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu, İSKİ’nin bedelini ağır bir şekilde vatandaşın ödediğini ifade ederek bedava verilen Melen Suyu'nun yükünü Düzce halkının taşımak zorunda kaldığını savunmuştu. Katırcıoğlu'nun bu iddialarına yanıt vermek ve kamuoyunu bilgilendirmek adına yazılı bir açıklama gönderen İSKİ, inşa edilen atıksu arıtma tesisinde ya da Melen’de gerçekleştirilen diğer yatırımlarda bugüne kadar Düzce halkının herhangi bir bedel ödemediğini, aksine Melen’de gerçekleştirilen yatırımların bölgenin kaynakları harcanarak değil, tamamen İSKİ tarafından ödenerek gerçekleştirildiğini bildirdi.

 

 

“Suyun boşa akması engellendi”

 



“Yani, Melen Suyu ile alakalı yatırımların 1 milyar 400 milyon TL’ye ulaşan maliyetini Düzce halkı değil, İSKİ ödemiştir.” vurgusu yapılan açıklamada, “Su evrensel bir değerdir. Temiz, yeterli ve ucuz suya ulaşabilmek temel bir insan hakkıdır. Devletler de bu hakkın yerine getirilmesini sağlamakla yükümlüdürler. Nitekim değişen iklim şartları, nüfus artışı vb nedenlerle; Bakanlar Kurulu kararı ile Yeşilçay ve Melen, dünyanın en büyük metropollerinden olan İstanbul için içmesuyu havzası olarak belirlenmiştir. İstanbul’da her gün 15 milyon insana su temin etmek için her imkanı değerlendirmeye çalışan idaremiz de Melen Suyu'nu DSİ ile birlikte gerçekleştirdiği yatırımlarla İstanbul’a ulaştırmış ve böylece İstanbul’un ihtiyacı olan suyun Karadeniz’e boşa akması engellenmiştir.”

 

Arıtma Tesisleri hala proje aşamasında!

 



Düzce için yapılan çevre koruma yatırımlarından da bahsedilen açıklamada ilçeler için önemli bir ihtiyaç olan ve uzun süredir yapımı beklenen Atıksu Arıtma Tesisleri’nin hala proje aşamasında olduğu bilgisi paylaşıldı. Açıklama şöyle devam etti: “Düzce Atıksu Arıtma Tesisi, idaremiz tarafından yaklaşık 14 milyon TL’lik maliyetle son teknoloji ile donatılmış ve 50.000 m3/gün kapasiteli Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi haline getirilmiştir. Atıkların fenni koşullara uyularak depolanması ve çevrenin korunmasına yönelik inşa edilen Düzce Vahşi Çöp Depolama Alanı, yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslah edilmiştir. Melen Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Düzce Cumayeri ve Kaynaşlı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin proje çalışmaları idaremiz tarafından yürütülmektedir. Ayrıca; bölgede yapımı devam eden Melen Barajı da kentin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılayacak ve Melen Sistemi'nin depolama tesisi olarak hem bölgeye hem de İstanbul’a hizmet verecektir.”

Düzce halkına ek yük getirmiyoruz



İSKİ olarak bölgeye yapılan katkıların “Düzceliler'e yük” olarak değerlendirilmesinin gerçek dışı olduğu kaydedilen açıklamada, “Bölgede yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalar suların kirlenmesini önleyen, Düzce halkına herhangi bir ek yük getirmeyen, bölgenin koruma ve kullanma dengesini gözeten çalışmalardır. Ayrıca belirtmek gerekir ki Melen İçmesuyu Havzası içinde mevcut çevre düzeni planları idaremiz uygulamalarında esas alınmakta olup, bu plan hükümlerine ilave olarak kurumumuz tarafından ek bir yük getirilmemekte, herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Haber; C.ÜSTÜNER