Farklı etnik köken ve dilden insanların birarada yaşadığı Düzce'ye son günlerde akın akın gelen yeni misafirler göze çarpıyor. Özellikle Suriye, Irak ve İran'dan gelen yabancı uyruklu vatandaşlar Düzce'yi mesken tutmuş durumda. Bizde Düzce'deki göçmen patlamasını halka sorduk.

 



Düzceliler Suriye, Irak ve İran'dan gelen yabancı uyruklulara pek sıcak bakmıyor. Yabancıların ağırlı olarak Düzce'ye gelmesini hükümet politikası olarak değerlendiren vatandaşlar, yabancıların Düzce ekonomisini de olumsuz yönde etkilediğini savunuyor. Halka göre Düzce'de ev kiralarının tavan yapmasının başlıca sebebi yabancı göçmenler.

Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan biri “Sınırları açarsanız böyle olur.” diyerek durumu yorumlarken bazı vatandaşlar, Düzce'ye yabancı akınının gelecekte ahlaki çöküntü yaşatacağı endişesi duyuyor.

Kiraları arttırdı

Düzce'nin kendi vatandaşının perişan ve mağdur olduğunu dış uyruklu insanların yerleşmesinin hayat şartlarını daha da zora soktuğunu düşünen Düzceliler, “ Hiç memnun değiliz. Paralar nereden geliyor belli değil. Bizden daha iyi bir hayat yaşıyorlar. Bizden daha lüks yaşıyorlar. Şuan Düzce'nin yerli vatandaşına büyük bir sıkıntı yaşatıyorlar. Düzce'deki kiraların ne kadar arttığına bakarsanız görürsünüz. Düzce'ye ne bir getirilerinin olduğunu ne de kimsenin istediğini düşünmüyorum. Burada yarın öbür gün ahlakla ilgili sorunlar olduğunda buna kim sorun bulacak. Burada olmalarını istemiyoruz. Kiraları arttırdı. Onların kime nasıl zarar vereceği belli değil. Kendi vatanlarına hayrı olmayanların bize nasıl hayrı olur.”diye konuşuyor.

Onların tercihi değil, devlet politikası

Düzce'nin mülteci kampına döndürülmesini istemediklerini ifade eden vatandaşlar, “siyasal iktidar önümüzdeki seçimlerde oy potansiyeli olarak kullanıyorlar. Bunların hepsi önümüzdeki seçimlerde Türk vatandaşlı olursa şaşırmam herhalde. Önümüzdeki seçimlerde yapılacak oyunlara bir katkı. Onların tercihi değil, devlet politası olarak görüyorum. Düzce halkına sorsanız, bunu istemez.” şeklince düşüncelerini dile getiriyor.

Mikrofon uzattığımız vatandaşların bir kısmı da yabancı göçünü olumlu karşılayarak “Biraz daha fazla gelsinler. Ben kendimize bakıyoruz ya onlara da bakarız.”dedi. 



Haber: S. KAŞKIR