Halkın çoğunluğu mahalle olmaktan yana
Danıştay 8. Dairesinin Konuralp’in belde kalmasına ilişkin 5 yıl önce verdiği karar Düzce Valiliği’nin itirazı üzerine Danıştay 10. Dairesi tarafından bozuldu. Bu kararla, Konuralp’in belde statüsünden çıkarılarak Düzce’nin mahallesi olma konusu yeniden gündeme geldi. Düzce’nin üç beldesinden biri olan Konuralp’in 5 bini aşan nüfusu ile bugüne kadar beklenen gelişmeyi göstermemesi zaman zaman halkın eleştirilerine yol açıyor. Konuralp’in yeniden mahalle olmasının gündeme gelmesiyle birlikte, bugün Konuralp sokaklarında halkın nabzını tuttuk. Halkın büyük kısmı, nüfusu ve gelişmişliği bakımından bir çok beldeden geri durumda olan Konuralp’in mahalle olması halinde sorunları aşabileceğini düşünüyor.
Düzce Üniversitesi’nin de sınırları içinde yer aldığı Konuralp üniversitenin yol sorununu 3 yıldır çözemezken, ulaşım, yol ve imar sorunlarını çözmekte de zorlanıyor. Eğitim, sağlık, sosyal alanlarda da yeterli hizmeti görmediklerini söyleyen bir çok Konuralpli, mahalle olmakta çok geç kalındığına, mahalle olunmasıyla bu sorunların çözüleceğine inanıyor.

5 yıl önce gündeme gelmişti
Konuralp'in mahalle olması konusu, 2008 yılı ekim ayında belediye Meclisi’nde de görüşülmüş ve tek oturumda iki ret, iki çekimsere karşılık oy çokluğu ile kabul edilen dosya, zamanın Düzce Valisi Ercan Topaca tarafından jet hızıyla onaylanarak içişleri Bakanlığı’na gönderilmiş ve Danıştay’ın incelemesinin ardından üçlü kararname beklenmeye başlamıştı. Danıştay 8. Dairesi tarafından görevlendirilen heyetin beldede yaptığı incelemeler sonucunda hazırladığı rapor Konuralp'in lehine olduğunu açıklamış ve belde olarak kalması yönünde karar verilmişti. Danıştay 8. Dairesinin kararına Düzce valiliği itirazı üzerine Danıştay 10. Dairesi kararı bozmuş ve yeniden görüşülmesine karar vermişti.
Yasa Ne Diyor?
Meskun sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri haline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.

Haber: H. İŞCAN