1999 yılında iki büyük depremle yıkıldıktan sonra il statüsüne kavuşan Düzce’de geride kalan 18 yılda şehirleşme adına eksisi ve artısıyla bir çok çalışma yürütüldü. Bugün Öncü Haber ekibi sokağa çıktı ve vatandaşlara Düzce’de görmek istedikleri hizmetleri sordu. Genci, yaşlısı, öğrencisi ile mikrofon uzattığımız Düzceliler’in kimi sosyal alandaki yatırımların yetersizliğinden yakındı, kimi işsizlikten dem vurdu. Çoğu ise Düzce Belediyesi’nden bekledikleri çalışmaları sıraladı.

“Şehrin çok dışına yapılan proje”
Düzce’de yapılan yatırımlardan dem vuran Ümit Duman, Melen Su Park Projesi’nin şehrin dışında olmasına sitem ederek şöyle konuştu:
“Melen Projesi Düzce’ye ne katacak? Ya da biz esnaf olarak bu projeden ne kazanabiliriz? Ya da ben bugün eşimi, çocuğumu alıp oraya gitsem? Gidemem. Bir kere merak ettik, gittik, baktık. Gittiğimiz yerde arabasını çekmiş herkes alkol alıyor. Buralar tamamen güzelleştirilse ben eşimle çocuğumla oralara nasıl gideceğim? Ben orada nasıl vakit geçirebilirim? Şehrin çok dışına yapılan proje.”



“Biz burada kan ağlıyoruz”
Düzce’nin en önemli eksiklerinden birinin de sosyal aktivitenin yetersiz olması olduğunu belirten Duman, “Şuan çok fazla açığımız var. Her şeyden önce sosyal aktivite yok. Bu alanda yatırım yok hiç. Düzce’de çok fazla işsizlik var. Ben burada esnafım. İstanbul Caddesi trafiğe kapandı. Düzce güzelleştirilmeye çalışılıyor ama bu tek taraflı düşünülüyor. Biz burada kan ağlıyoruz. Şuan dükkanımda olmam lazım ama ben burada oturabiliyorum. Düzce’de ciddi yatırımları bekliyoruz. Kalıcı Konutlar’a da bir sürü iş merkezi yapıldı hepsi tinerci yuvası. Eski Sanayi Çarşısı hala yıkılacak. Senelerdir olan proje. Ben 32 yaşına geldim hala yapılacak. Şehrin dışında bugün yapılanma yapılmaya çalışılıyor ama önce şehrin içinin düzeltilmesi gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.

“Bisiklet yolu yok”
Bir bisiklet sever olan Sami Aktürk ise bisiklet yolu eksikliği konusunda sitemlerini, “Öncelikle ben bisiklete çok biniyorum. Bisiklet yolu yok. Çoban mevkiinde var bisiklet yolu ama Çoban’da bizim bir işimiz yok. Taşlar da hep kırık. Bu çiçekleri dikiyorlar ama sulamıyorlar, bakım yapmıyorlar.  Tramvay yolu daha uzun olabilir. Kalıcı Konutlar’a kadar gitmesini isteriz.” şeklinde ifade etti.



 “Tramvay gelecek, hala gelemedi”
Vatandaşların daha mutlu olabileceği faaliyetlerin olması gerektiğini dile getiren Ayşegül Maradit, “Bir tek AVM var kışın. Onun dışında bir şey yok. Tramvay gelecek, hala gelemedi.” dedi.



“Gençlere yönelik aktivite alanı yok”
Serhat Çavuşoğlu ise gençlere yönelik aktivitenin yetersiz olmasından yakınarak, “Şuan aktivite olarak çok kısıtlı bir ortam. Gençlerin yapabileceği fazla bir şey yok.” dedi.



“Bunlardan şikayetçiyim”

Otobüs duraklarına otomobillerin park ettiğini savunan bir vatandaş ise şöyle konuştu:
“Otobüslere binemiyoruz, markete yaklaşamıyoruz bunların yüzünden, bunlardan şikayetçiyim. Bu cadde üzerinde taksilerin park yapması yasak, kanunen yasak ne yaptıysak kaldıramadık. Akşam üzeri buraya park yapıyorlar.”

“Bir çarşı var, bir aşağıya bir yukarı”
Düzce’de eksik gördüğü pek çok konuyu sıralayan Gülhan Ayten de şöyle konuştu:
“Alışveriş merkezlerinin daha çok olmasını istiyorum, oturacağımız yerlerin, parkların olmasını isteriz. Otobüs durakları yok, yağmur da ıslanıyoruz hep. Düzce Belediyesi uyuyor herhalde. Güzel parkların yapılmasını isteriz, yeşil alanlar isteriz. Bir çarşı var; bir aşağıya bir yukarı gidiyorum, geliyorum. Bu kadar ve bitiyor Düzce’miz. Gidecek eğlenilecek farklı bir şey göremiyorum Düzce’de. Ben İzmirli’yim misafirim burada, Düzce bana sıkıcı geliyor.”



“Hastaneye raylı sistem gelsin”

Toplu taşımadaki eksikliğe dem vuran Sezi Yörük ise şu ifadelerde bulundu:
“Düzce’de öncelikle toplu taşıma araçlarına hız verilmesini isterdim. Öncelikle örneğin Kalıcı Konutlar’dan Düzce bağlantılı hastaneye kadar tramvay raylı sitemin hizmete girmesini isterdim. Bağlantı Yolu üzerindeki marketlerin oralara otobüs durakları yapılmalı. Çünkü yağmurlu havalarda sıkıntı çekiyoruz.”

Haber: H. GÜRSOY