Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üzerinde uzun bir süredir çalıştığını söylediği demokratikleşme paketinin ayrıntılarını dün açıklandı. Bizde bugün açıklamanın ayrıntıları ve pakete ilişkin tartışmaları sokağa taşıdık. Dün öğle saatlerinde tüm Türkiye’yi ekranlara kilitleyen demokrasi paketinden ne yazıkki Düzceliler'in bir çoğu habersiz çıktı.

 

 

“BAŞBAKAN YAPMIŞSA DOĞRUDUR”

 

Paketin içeriği hakkında bilgisi olmadığını ifade eden ancak “Başbakan yapmışsa doğrudur” anlayışını savunan bazı vatandaşlar, paketin Türkiye’de olumlu yansımaları olacağını savundu.
Bazı vatandaşlarda paketteki bazı maddelerin uygulanmayacağı görüşünü bildirirken, maddelerin sözde kalmamasını ve uygulamaya konması gerektiğini belirtti. Paketten çıkan düzenlemeler konusunda endişeler de gündeme geldi.

 

 

BU ÜLKENİN KÜRTLERİ BİZİM KARDEŞİMİZ

 

Pakette siyasi özgürlükten inanç özgürlüğüne, azınlık haklarından ayrımcılıkla mücadeleye, ana dilde eğitim gibi kararların ayrımcılığı arttıracağını savunan bir vatandaş, “Türkiye birçok lisan var. Herkese kendi dilinde imkan salarsak bunun altında kalmak zor. Hem batıya uyacağız deniliyor, başörtülü meclise mi gireceğiz? Bu nasıl bağdaşacak. Biz özümüzden uzaklaştırdı. Bizim kendi insanlarımızla bir sorunumuz yok. Bu ülkenin Kürtleri bizim kardeşimiz. Bugün bazı insanların ekmeğine yağ sürdük. Demokratik dediğimiz ülkeler bu konuda hiç taviz vermiyor. Bizim özendiklerimiz vazgeçti, biz onlara döndük.” dedi.

 

 

HALİ ZATEN BELLİ, HALK FAKİR

 

Demokrasi paketinden bazı vatandaşların beklentisi ise farklı oldu. Paketin ülkedeki ekonomi koşulları düzeltmesini beklediğini söyleyen birkaç vatandaş, “Açlığa sefalete yardımcı olmasını beklerdim. Bu paket hiçbir şeyi değiştirmez. Türkiye’de ne değişebilir ki? Hali zaten belli. Halkımız fakir.” ifadelerini kullandı. 


Haber: S. KAŞKIR