Düzce’de önce kar, ardından şiddetli rüzgar, özellikle elektrik konusunda ciddi şikayetler getirdi. Son 30 yılın en yoğun karı yağan Düzce’de şehir merkezi dahil, köylerde uzun süreli yaşanan elektrik kesintileri vatandaşları çileden çıkardı. Daha karın yol açtığı hasarı düzeltmeye çalışan elektrik şirketi peşinden gelen şiddetli rüzgarla bir darbe daha yedi. Düzce’de zaten uzun zamandır devam eden elektrik kesintisi sorunu kar ve şiddetli rüzgarla kendini daha net hissettirirken, bu problemi sorgulamaya açtı.

            HATLAR”YERALTINDA” OLMALI      

Elektrik kablolarının dışarıda olması rüzgar ve karlı havalarda hasar görerek kırılıyor ya da trafoyu patlatıyor. 4 gündür elektriksiz yaşayan Kaynaşlı’ya bağlı Çakırsayvan köyünü haber yapmamızın ardından, başka köylerden de benzer şikayetler haber merkezimize ulaştı. Vatandaşlar, bu çağda günlerdir elektriksiz kalınmasına tepki gösterirken, elektrik hatlarının yer altına alınması görüşünü savundu.

            “SAĞLAM”-”ESTETİK”-”KALICI”

Hayatımızın vazgeçilmezi olan elektriğin dağıtımı Düzce’de özel dağıtım firması tarafından havai hatlar aracılığıyla yapılıyor. Yağmurlu ve rüzgârlı havalarda kabloların kopması nedeniyle vatandaşlar da her an tehlike altındayken, elektrik direkleri ve kablolar estetik olarak da kötü bir görüntü sergiliyor. Elektrik firmaları, hatların yer altına alınmasını yüksek maliyetli olduğundan bu yöntemden kaçınıyor.  Konuyla ilgili oda ve bazı sendika temsilcileri havai hatların maliyeti ne olursa olsun yer altına alınması gerektiğini savunuyor. Yamalı bohçaya dönmüş iletim hatlarıyla vatandaşı mağdur etmemesi için Elektrik dağıtım şirketi Kesinti sorunlarını çözmek için kalıcı altyapı yatırımlarını yapması isteniyor.

            ENERJİ KAYBI AZALIR

Böylece dışarıdaki elektrik hatlarının ortadan kaldırılmasıyla birlikte cadde ve yaya kaldırımlarında önemli derecede rahatlama sağlanacak. Hava muhalefeti dolayısı ile kesintilerin aza indirgenmiş olacak. Evlere yakın olan direklerdeki iletkenlerine dokunularak meydana gelen kazalar da bu şekilde önüne geçilmiş olacak. Yer altına alınan iletkenler sayesinde daha kaliteli ve kesintisiz elektriğin abonelere sunulacak.

            AĞAÇ KATLİAMI ORTADAN KALKACAK

Hatların dışarda olması bilinçsiz ağaçların kesilmesini de ortadan kaldıracak. Böylece kaldırım ve ana caddelere dikilen ağaçların korunması ve sağlıklı büyümesi de sağlanmış olacak. Elektrik dağıtım firmalarının “ekonomik” olarak büyük maliyetleri “bahane” etmesiyle yıllardır sarkan sorun;  aslında kesilen, yok edilen veya kesilecek olan tonlarca ağacın maliyetinin düşünülmesi halinde enerji hatlarının bir an evvel “yeraltına taşınmasının maliyet olarak da karlı ve kalıcı bir yatırım olarak yansıyacağı” söylenebilir.

Buna fabrikalarda kesilen enerji hatlarının ekonomiye sağladığı zararı da dikkate aldığımızda, bir an evvel enerji ve iletim hatlarının zaman geçirmeden yer altına alınmasında “geç bile kaldığımız” söylenebilir. Eğer enerji hattı yeraltına alındığı takdirde bu çağda köylerimiz de kentlerimizde fabrikalarımızda çileden kurtulacak modern çağın modern nimetinden en iyi şekilde yararlanmış olacak.  

HABER;S.KAŞKIR