İslam aleminin kıymetli gecelerinden biri ve Receb ayının 27. gecesi olan Miraç Kandili, bu gece idrak edilecek. Miraç gecesinde Kur'anlar okunacak, namazlar kılınacak ve eller semaya açılarak dualar edilecek.


Mi'rac nedir?


Dinimizde yaygın şekliyle "Mi'rac mucizesi" olarak bilinen olay; İsrâ ve Mi'rac olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. Birincisi Kur'ân'da, ikincisi de hadislerde bildirilmiştir. Mucize bir bütünlük içinde ele alındığında ilk bölümü olan İsrâ, Kur'ân'da şöyle açıklanmıştır: "Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu mescidi haramdan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah, noksan sıfatlardan münezzehtir." (İsrâ, 17/1) Görüldüğü gibi mucizenin Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya kadar olan kısmı bu âyette anlatılmaktadır. İsrâ, gece yürütmek demektir. O halde Hz. Peygamberin geceleyin bu iki şehir ve mescid arasındaki mesafeyi katettiği anlatılmaktadır. Mi'rac ise sözlükte merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek, yükselme aracı ve yükselme yeri gibi anlamlara gelmektedir. Dinî literatürde ise Mi'rac; İsra olayının Mescid-i Aksa'dan sonra gerçekleşen Rasûlullah'ın semaya yükselmesidir. Mi'rac, hicretten yaklaşık bir buçuk yıl önce olmuştur. İsrâ ve Mi'rac hakkında otuz iki kadar hadis rivâyet edilmiştir.


Soma şehitlerine rahmet diledi


Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Soma şehitlerine rahmet diledi. Keleş mesajında şu ifadelere yer verdi: “Mübarek Ramazan-ı Şerif ayına iyice yaklaşmaya başladığımız Recep ayında yeni bir Miraç Kandili’ni daha idrak etmenin buruk sevincini yaşıyoruz. Hiç şüphesiz ki bu mübarek kandil gününde alnımızı secdeye koyduğumuz, ellerimizi semaya kaldırdığımız her an Soma’daki maden ocağındaki elim kazada hayatını kaybeden şehitlerimizi hatırlayacak ve dualarımızda da onları unutmayacağız. Bu kutlu gecede hep birlikte bu derin acıyı içimizde duyarak idrak edeceğimiz Miraç Kandili’ni Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) “Ben Miraç’tan daha güzel bir şey görmüş değilim.” Hadis-i Şerifiyle tarif ediyor. Biz de bu tarifin rahmet ve bağışlanma kapsamına girebilmek için Yüce Allah’a içtenlikle yakarıyoruz. Allahım bizim birliğimizi, dirliğimizi, düzenimizi, bereketimizi, neşemizi ve sıhhatimizi arttır. Bizi dost ve kardeş eyle. Milletimizi her türlü arzi ve semavi belalardan muhafaza et. Soma şehitlerimizi rahmetle anıyor, şehitlerimizin acılı yakınları olan kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın, Düzceli hemşehrilerimizin, tüm İslam Aleminin mübarek Miraç Kandili’ni kutluyor, Cenab-ı Hak’tan ülkemiz için acıdan, gözyaşından uzak, huzur dolu bir kandil ve kandil aydınlığında huzurlu bir gelecek diliyorum.”


Düzce Milletvekili Fevai Arslan mesajında “Miraç kandiliniz mübarek olsun vatanımıza milletimize hayırlara vesile olması dileklerimle” ifadesini kullandı.


Düzce Milletvekili Osman Çakır ise “Günlük telaşelerle, endişelerle daralan gönüllerimizi miracla yükseltiver Ya Rabbi. Rasulünü miracla yükselttiğin gibi kalplerimizi ve gönüllerimizi miracla yükseltiver Allahım. Dünyanın endişesinden ve telaşesinden sana sığınırız, insan ve cin şeytanlarının desiselerinden hilelerinden sana sığınırız Allahım.Gönlümüzü miracla yükselt Ya Rabbi. Aklımızı miracla yükselt Ya Rabbi. Kalbimizi miracla yükselt Ya Rabbi. Mi'rac Kandilimiz Mubarek olsun...” ifadelerini kullandı.


Ayrıca Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap, Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, MÜSİAD Düzce Şube Başkanı İsmail Çakmak, DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı da yolladıkları mesajlarla Miraç Kandili’ni kutladı.