Hecinler’de tansiyon yine yükseldi. Katı Atık Depolama Tesisi’ni istemeyen köylüler bu sabah saatlerinde tesise, kamyon ve kepçe girdiğini görünce yine toplandı. Tesisin yeniden faaliyete geçirilmesi için girişimlerin olduğunu kaydeden köylüler, 3 yıldır sürdürdükleri mücadele ile iki mahkeme kazandıklarını ve Düzce Belediyesi’nin karara itiraz etmesinden yakındı.

Yeniden tırmanan gerginliğin ardından ise bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Düzce Belediyesi’ne ait kepçe ve kamyonun ise tesise, bölgede meydana gelen küçük bir heyelan olayının ardından yola dökülen taşları toplamak için geldiği öne sürüldü. Belediyenin araçları bölgede 2 saatlik bir çalışmanın ardından tesisten çıktı.

“Bizim mahkeme kararımız hiçe sayılıyor; Düzce Belediyesi, biz devletiz diyor”
Bölge sakini vatandaşlardan Ahmet Kalyon, “Yetkililerden adalet istiyoruz” diyerek yakındığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Düzce Belediyesi’nden adalet istiyoruz. Bizim elimizde belgelerimiz var. Buraya bu çöplük olunmaz diye karar verilmiş. Buradaki imzaları biz atmadık. Bu imzalar hiçe sayılıyor. Düzce Belediyesi, biz devletiz diyor, biz kanunuz diyor. Önce adalet önce kanun istiyoruz. Buradaki halkın suçu ne? Biz işimizi gücümüzü bırakıp geldik. Buraya bir yasak konulmuş. Belediye neden geliş burada işlem yapıyor? Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Yargı bizim üzerimizde de çalışsın? Belediye Başkanı neden gelip bizi dinlemiyor? Biz bu devlete sahip çıkıyoruz. Devlet neden bize sahip çıkmıyor? Bizim mahkeme kararımız hiçe sayılıyor. Düzce Belediyesi bu yanlıştan geri dönsün.”

“AK Parti Düzce’de yavaş yavaş eriyor; böyle devam ederse belediyeyi de kaybedecekler”
Harun Kalyon, sabırlarının taştığını ve böyle devam ederse AK Parti’nin Düzce Belediyesi’ni de kaybedeceğini kaydederek şunları söyledi:

Eski Bakanımız Faruk Özlü bize söz vermişti, ‘Bu çöp buraya dökülmeyecek, bu iş bitmiştir’ demişti. Biz defalardır bu mahkemeyi kazanıyoruz. İtiraz ediyorlar. Böyle bir şey olamaz. Bu halkı korkutamazlar. Kimsenin gözü korkmuyor. Sabrımız taşıyor. Bu sıcakta milletin işi gücü var. Ben sabah işten geldim. Benim dinlenmem lazım. Yeter! Bu işi bitirsinler artık. Elimizde raporumuz var bizim. Neyin peşindeler? Burada bir belediye başkanı gitti, bir bakan gitti, bir milletvekili gitti, bu belediye de gidecek en son burada. Belediyeyi de kaybedecekler. Böyle devam ederse yerel seçimlerde belediyeyi de kaybedecekler bunlar. Bu halkı hiçe saymasınlar. Bu karara saygı duysunlar. Bu kamyonlar da çıksın buradan. Sorumlu olan burada belediye başkanıdır. Burada çıkan her şeyin sorumlusu belediye başkanıdır. AK Parti Düzce’de yavaş yavaş eriyor." 

“Sayın Dursun Ay Cumayeri’ndeki köyünün evinin önüne döksün yaşasın”
Köy azalarından Ferhat ise, vatandaşın canına yetti diyerek şöyle konuştu:

“Sayın valimiz, sayın belediye başkanımız burada jandarmayı vatandaşın karşısına dikiyor. Jandarma bizim çocuklarımız. Biz bunların ağabeyleriyiz, atalarıyız. Biz dövüş kavga mı edelim? Bize yakışır mı? Hangi devirde yaşıyoruz. Bizim derdimiz bu çöplerle burada yaşayamıyoruz. Bizi rahatsız eden çöpün kokusu. Bizim başka kimseyle sıkıntımız yok. Türbemiz var 24 saat açık, vatandaş buraya geliyor. Tarihi Orhan Gazi Camii’miz var, bu da 24 saat hizmete açık. Yoldan geçen araçlar camlarını kapatıyor. Koku içeri giriyor. Su buradan Melen Çayı’na karışıyor, Düzce Ovasını suluyor. İSKİ’nin kanalı burada. Daha ne demek gerekiyor. Siyasiler geliyor ‘Biz bu çöpü dökmeyeceğiz, yapmayacağız’ diyorlar. Seçimler geçtikten sonra dökülecekmiş. Böyle fırsatçılık olmaz. Böyle saygısızlık olmaz. Buradaki vatandaşları insan yerine koymak lazım. Burada insan yaşıyor. Belediyenin işi nedir? İnsanları temiz ortamda yaşatmak. Eğer belediye bizi çöple yaşatırsa, alsın Sayın Dursun Ay Cumayeri’ndeki köyünün evinin önüne döksün yaşasın. Ondan sonra gelsin burada vatandaşın derdini anlasın. Ne çöplük istiyoruz ne de fabrika istiyoruz. Burası bunun yeri değil. Adalet olsun, hak olsun, hukuk olsun biz bunu istiyoruz. Raporlarımız burada. Makineler gelmiş buraya şimdi biz ne yapalım? Ne istiyorlar?”

Haber: Ö.YILMAZ