Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak'la özel bir röportaj gerçekleştirdik. 4 yıllık görev süresinin sonuna yaklaşırken, ilçede yaptıkları yapamadıklarını ve projelerini anlattı.

 

 

Akçakoca'nın çehresini değiştiren Sahil Projesi ve terminalin son aşamaya geldiğini ifade eden Albayrak, her iki projenin açılışına genel başkanlarının da geleceğini söyledi.

 

Akbayrak, “Yaz ayı geliyor. Sahil projemizin büyük bir bölümü tamamlandı. Haziran başında yüzde 90 seviyelerine gelmiş olacak. Yüzde 10’luk kısmında eylülden sonra yapılacak. Bizim turizmimize engel olmayacak. Terminali mayıs ortalarında açmayı düşünüyorduk ancak müteahhitten kaynaklanan sebeplerden gecikti. Haziran ortalarında açılacak. Şuanda terminalin bilet satış gişelerinin ihalesine çıktık. İlçemizin önemli bir eksiğini de çok güzel bir proje ile gireceğiz. Bizim belirleyeceğimiz bir tarihte hem terminalin hem de sahil projemizin açılışına genel başkanımızda katılacak.”diye konuştu.

 

İddialı projelerin rutin belediye çalışmalarına engel olmadığını anlatan Akbayrak, “Temizlik, ulaştırma, park ve imar işlerimizi zaten yapıyoruz. Burada ilçemizde yoğun bir doğalgaz çalışmamız var. Sadece çocuk parkları noktasında eksikliğimiz var. Onun içinde ihaleye çıktık. Birkaç ay içinde 4 tane çocuk parkı kazandıracağız.

 

Hedeflerimizin çok üstüne çıktık

 

Albayrak, muhalefet partisi olrak hizmet yapmakta sıkıntı yaşamdığını bunun bir yönetim ve vizyon anlayışı olduğunu vurguladı. Albayrak hedeflerinin çok üstüne çıktıklarını bundan sonra Akçakoca'nın önünün açık olduğunu dile getirdi.

 

“Türkiye’de iktidar belediye olursa hizmet gelir” şeklinde yanlışın hakim olduğunu ifade eden Albayrak, “Böyle bir şey benim dönemimde olmadı. Hem kendi kaynaklarınızı doğru kullanırsanız hem de iyi tasarruf yaparsanız yatırıma bütçe ayırıyorsunuz. Gerçekten ilçenin ekonomisine katkı sağlayan ilçenin vizyonunu değiştiren doğru projeler yaparsanız bulamayacağınız kaynak yok. Sadece iller bankası dışında diğer bakanlıkları çok fazla kullanamıyoruz. Bu bir yönetim anlayışı ve vizyondur. Biz hedeflerimizin çok üstüne çıktık. İlçenin vizyonu değişiyor. Turizmde ciddi bir patlama bekliyoruz. Akçakoca’nın önü açık. Kazanan bir Akçakoca ve esnafı olacak.” diye konuştu.

 

Beni en çok üzen proje...

 

Belediye Başkanlığı döneminde kendisini en çok zorlayan konunun kamulaştırmalar olduğunu dile getiren Albayrak, en çok üzen projenin de kadınlar plajı olduğunu ifade etti.

 

“Bizi en çok zorlayan ve üzen kamulaştırmalarımız. Sahil yolunda 50-60 yıldır bekleyen önünü tıkamış, insanların yürüyüşünü engelleyen bölgelerde ciddi anlamda kamulaştırma yaptık. O bölgede insanların beklentilerini de yıkıyorsunuz ama bir karar vermemiz gerekiyordu. 3-5 kişi mi yoksa Akçakoca mı mutlu olacaktı. Önemli bir karar vererek kamulaştırma yaptık. Bu bizi zorladı” derken, kadınlar plajının en çok üzen proje olduğunu dile getirerek “Benim en çok önemsediğimiz proje kadınlar plajı projesiydi. Kamulaştırmalarımızı yaptık, imar planlarını değiştirdik. Şuanda sit alanında olduğu için koruma kurulunda. Oradan bir türlü onaylatıp uygulamaya geçemedik. Beni en çok üzen projelerden birisi. Kuruldan çıktığı an kazmayı vuracağız. Bir de çok yoğun çalışmalarımızdan kaleye bir çalışma yapamadık. Bunlar gibi uygulamaya koyamadığımız çok proje var” diye konuştu.

 

Bir dönem daha aday olacağını açıklayan Albayrak, hiçbir parti ya da adayın kendisini tedirgin etmediğini belirtti.

 

Hiçbir parti ve aday tedirgin etmiyor

 

“Kazanmak için buradayız” diyen Albayrak, “Yaptıklarımız vatandaşların gözleri önünde her şey somut. Akçakoca’nın vizyonunu değiştirdik. Bir 5 yıl daha verirlerse bu hızla giderse dünya kenti olma yolunda önemli adımlar atacağız. Artık kırılma noktasındayız, bundan sonra Akçakoca’yı ben bile tutamam. Çok hızlı bir şekilde turizm kenti olma yolunda. Bu kenti ayağa kaldırmak için göreve geldik. Hiç soluk almadan 4 yıldır çalışıyoruz. Belediye başkanı olacak kişiyi halk seçiyor. Eğer AK Parti’den yana oy kullanırsa yapacak bir şey yok. Ama beni hiçbir parti ve aday tedirgin etmiyor. Hiçbir endişem yok. Yeter ki demokratik şartlarda eşit bir yarış olsun. Demokratik bir yarış olduktan sonra sonucuna herkes katlanacaktır. Son derece rahatım. Biz kazanırsak Akçakoca kazanacak” dedi.

 

Bu “Osman Çakır’ın eseridir” demeyi biliriz

 

 

Milletvekili Osman Çakır'ın memleketi Akçakoca olması sebebiyle zaman zaman eleştirilerine maruz kalan Albayrak, Çakır'ın yaptığı çalışmaları kendine mal etmediğinin altını çizdi.
Akçakoca'da iddialı olan AK Parti ve Çakır için Albayrak, “Milletvekilimizin kendi partisinin kazanmasını istemesi son derece normal. Akçakoca’ya kim katkı vermişse öne çıkarmışızdır. Yaşar Yakış’ta olduğu gibi. Osman Çakır da yaparsa bu Osman Çakır’ın eseridir demeyi biliriz. Kendimize mal etme gibi bir anlayışımışız hiçbir zaman olmadı. Artık son vireja girildi. Bu dönemde bir çok şey söylenecektir” şeklinde konuştu.

 

İhtimal vermiyorum

 

Bankara Büyükşehir Beleiye Başkanı Melih Gökçek'in AK Parti'den belediye başkan adayı olacağı şeklindeki duyumlara da ihtimal vermediğini belirten Albayrak, “Ona pek ihtimal vermiyorum. Olursa da olur. Melih bey Ankara Büyükşehir Belediyesine aday olmazsa olabilir” dedi.

 

İki partide seçime ortak

 

Albayrak seçimler için kişisel anket yaptırmadığını ancak Akçakoca'da AK Parti ve CHP'nin çekişmesinin yaşanacağını belirtti.

 

Albayrak, “Çok anket çalışması yapmadık. Ama gelen duyumlarda AK Parti ile kafa kafaya mücadele edecek gibi görülüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi seçimi kazanmaya en yakın partidir. Seçimde ciddi bir mücadele vereceğiz gibi gözüküyor. İki partide seçime ortaktır diye düşünüyorum. Çok çalışarak seçim kazanılır mı” bunun örneği Akçakoca’da yaşanacak. Bende çok merak ediyorum” dedi.

 

Çok fazla turizm için tanıtım yapmadım

 

Turizm kenti olma noktasında iddialı olan Akçakoca için Albayrak, bu dönem projelerden dolayı çok fazla turizm adına çalışma yapamadığını dile getirdi.

 

Albayrak, “Çok fazla turizm için tanıtım yapmadım. Festivaller yaptık, fuarlara katıldık. Çok yoğun televizyon programlarımız oldu. Ama Akçakoca’daki projelerimiz tamamlanamadığı için çok yoğun bir tanıtım programına giremedik. Terminal, sahil projesi gibi çalışmalarımız bittikten sonra ve Şehrin genel görüntüsü değiştikten sonra ciddi bir reklam işine gireceğiz. Turizm kültürünü halkta da oluşturmamız gerekiyor. Halktaki turizimsel beyin oluşturmamız gerekiyor. Bu da eğitimden geçiyor” şeklinde konuştu.

 

OSB için işin çok başındayız

 

Albayrak, Akçkoca'ya kurulması planlanan OSB için de işin çok başında olduklarını söyledi.
Albayrak, “Akçakoca’da yoğun bir sanayi istemiyoruz. Bir OSB’de 3-5 bin kişinin çalışacağı ve sanayinin dağılmadan bir bölgede toplantısı ve turizme zarar vermemesi için çalışmalarına başlandı. Sayın Osman Çakır’da kendisi takip ediyor. Bu onun önemli bir çalışma olacak. Çalışmalar sanayi bakanlığı neshinde yürütülüyor. Daha işin çok başındayız” diye konuştu.

 

Onlar karar verecek onlar katlanacak

 

Barınak için belediye olarak kaldırılması taraftarı olduklarını ancak belediyenin yetkilerinin dışında kalan bir durum olduğunu dile getiren Albayrak, kararı siyasi iktidarın vereceğini sonuçlarınada onun katlanacağını söyledi.

 

Albayrak, “Halkın büyük bir çoğunluğu barınağın başka bir yere taşınması gerektiğini düşünüyor. Yeni bir çalışma başlatıldı ve mendirek yapılacak. Bu bizim vereceğimiz bir karar değil. Biz barınağın başka bir tarafa yapılması taraftarıyız. Kıyıya yapacağımız her yapı dengeleri bozar. Kıyıya en az zarar verilecek yere yapılmalı. Biz barınağımızı yüzde yüz kullanamıyoruz. Şehrin merkezinde de çok iyi bir görüntü sergilemiyor. Belediyemizin yetkilileri dışında. Endişelerimizi belirtiyoruz. Burada siyasi iktidar karar verecek, bunun sonuçlarına da onlar katlanacak” dedi.

 

Akçakoca Belediyesi göze batıyor

 

Sık sık gündeme gelen belediyenin borçları hakkında Albayrak, borçlu olmayan belediyenin neredeyse olmadığını ancak Akçakoca'nın göze battığını söyledi.

 

“Türkiye'de borçlu olmayan hiçbir belediye neredeyse yok” diyen Albayrak, “Bolu Beledyesi belkide en borçlu belediyedir. Düzce Belediyesi aynı şekilde. Nedense Akçakoca Belediyesi göze batıyor. Bana ne kadar para verirseler versinler ben borçlanırım. Yeterki versinler. Mesele borçlanmak değil, aldığınız paraları doğru harcıyor musunuz. Bizim borçlarımız varsa maaşlarımızı ödüyoruz. Kimseye bir eksiğimiz yok. Her belediynin borcu vardır. Kimse kendi cebindeki parayla yatırım yapmazki. Bizde aldığımız kredi ile kentin vizyonunu değiştiriyoruz. 4 yıldır bir yandan geçmiş borçları ödüyoruz bir yandan kendi borçlarımızı ödüyoruz. Bizim kullandığımız kredi gayet net. 11 trilyon civarında kredi kullndık. Bununda büyük bir kısmını ödedik. Yüzde 50'ni seçime kadar bitirmiş olacağız.”dedi.

 

Denetlenmek bizi korkutmaz aksine güçlendirir

 

Açılan soruşturma ve incelemelerinin kendilerini endişendirmediğini vurgulayan Albayrak, “Birçok soruşturmadan geçiyoruz. Diğer belediyelerde var mı bilmiyorum. İncelesinler çok da bir endişem yok. Her şeyimiz açık ve net. Denetlenmek bizi korkutmaz aksine güçlendirir” diye konuştu.

 

Önce kendilerine baksınlar

 

Albayrak, Memursen Akçakoca Belediyesi'nde mobbing uygulandığı yönündeki iddialarına ise ateş püskürdü. Albayrak, “Ben ona şaşırıyorum. Ben istesem kendi düşümdeki sendiklara üye yaparım. Böyle bir baskıcı anlayışım olsaydı, 4 yıl geçmiş hiçbir arkadaşıma şuaraya üye ol dememişimdir. Yadırgıyorum ve yanlış olarak düşünüyorum. Her memurun bir sendikası olmalı. Benim her sendikaya üye memurum var. Kimleri istifa ettirmişim. Kimlerin istifa ettiripte kendi sendiklarına üye yaptıkları ortada önce kendilerine baksınlar. Hem kendilerine hem Türkiye'ye baksınlar insanlara nasıl baskılar yapıp da sendiklara üye yaptıklarını onlar benden daha iyi biliyor” dedi.

 

Vicdanen rahatım

 

4 yıl sonunda Akçakoca'ya en iyi şekilde hizmet ettiğini belirten Albayrak, “Son derece rahatım. Vicdanen rahatım ve yatağıma yattığımda huzurlu uyuyorum. Beklentilerimizin çok ötesinde verilen yetkilerin çok ötesinde işler yaptığımızı düşünüyorum. Endişemiz yok. Seçimi kaybetsek de görevimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşayacağız” şeklinde konuştu.

 

Albayrak son olarak Akçakcoa Kültür ve Sanat Festivali hakkında da şu bilgileri verdi:
“Festivalimiz hazır. 21-22-23-24 Haziran tarihlerinde yapılacak. 4. günü kandil propgramına ayırdık. Gülşen, Karmeta, Grup Marsis, Edip Akbayram ve Haluk Levent gelecek.”

Haber: S. KAŞKIR