Gölyaka’ya bağlı Kuyudüzü Mahallesi sıra dışı bir olaya tanıklık etti. Birbirini çok seven ve kaçarak evlendikleri için düğünleri olmayan 8 çifte düğün merasimi gerçekleştirildi. Duruma vesile olan Kuyudüzü Mahallesi Muhtarı Halil Düzen oldu.

Düzen ilk olarak, mahallede yaşayan 10 torun, 5 çocuk sahibi ve 40 yıllık evli Kemal Çiçek (68), Nuriye Çiçek (62), 15 torun 6 çocuk sahibi 47 yıllık evli Necati Çiçek (67), Emine Çiçek (60), 5 torun, 3 çocuk sahibi 32 yıllık evli Harun Ayyıldız (63), Ünzile Ayyıldız (68), 3 torun, 3 çocuk sahibi 45 yıllık evli Sabri Eken (67), Hatice Eken (60), 5 torun, 4 çocuk sahibi 42 yıllık evli Ali Ceylan (55), Asiye Ceylan (55), 3 çocuk, 3 torun sahibi 41 yıllık evli Mustafa Girgin (63), Hatice Girgin (60) ve 5 torun, 4 çocuk sahibi olan 34 yıllık evli Hasan Ali Özkarataş (56) ile Havva Özkarataş çiftlerinin kaçarak evlendikleri için düğün yapmadıklarını belirledi.



8 çift ile konuşarak ikna eden Muhtar Halil Düzen, mahalle halkının da desteğini alarak çiftleri düğün yapmak için ikna etti. Gelinlere önce hiç giymedikleri beyaz gelinlik dikilmek istendi. Kadınlar gelinlik giymeyi kabul etmeyince her birine siyah pardösü ile kırmızı eşarplar hazırlandı. Damatlar da takım elbiselerini giydi. Gelin alma merasimi ise Muhtar Halil Düzen’in evinde yapıldı. Damatlar gelinlerini muhtarlarının evinden çıkardı.



Daha sonra çiftler mahalle meydanında düzenlenen organizasyonla torunları, çocukları ve mahalle halkının da katılımıyla yapılan düğün merasiminde doyasıya eğlendi. Yaşlarına aldırmayan çiftler horun da tepti, Ankara Havası da oynadı.
 
68 yaşında ki Kemal Çiçek yaşadıkları heyecanı, “40 senelik evliyiz. Düğün yapamadık. Kaçırarak evlendim. 5 çocuğum ve torunlarım var. Hepsi burada. Heyecanlıyım” sözleri ile dile getirdi.



“Heyecanlı değilim ama gururluyum”
Gelinlerden Emine Çiçek düğün yapmadıklarını belirterek “47 yıllık evliyiz. O zaman düğün yapmak yoktu. Heyecanlı değilim ama gururluyum” dedi.

Eşi Necati Çiçek ise “47 yıllık evliyiz. 15 tane torun var. Bu mutluluk çok iyi bir şey. Muhtarımızdan Allah razı olsun bunu bize yaptı. Kaçırarak evlendim. Koşullar el vermedi düğün yapamadım. Şimdi daha iyi oldu. Bunu muhtarımız yaptığı için ben muhtara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Çocuklarım, torunlarım şahit olacaklar”
Gelinlerden Ünzile Ayyıldız, “Kaçınca düğün yapmadılar. Çok memnunum Allah’a çok şükür. Oyun bilmiyorum ama çocuklarım, torunlarım şahit olacaklar” derken eşi Harun Ayyıldız 32 yıllık evli olduklarını ifade ederek “1986 yılında evlendik. Kaçarak evlendik. Düğün yapamadım. Çok mutluyuz. Mutlu ve neşeliyiz” dedi.



“Köy muhtarımız sayesinde bu oldu”
Gelinlerden Hatice Eken “Çok mutluyum. Ben kaçarak evlenmedim ama o zamanlar bizim burada cereyan yoktu. Bir kına yaktılar aldılar, gittiler. Biz 45 senelik evliyiz. Ben çok heyecanlıyım. Köy muhtarımız sayesinde bu oldu. Allah razı olsun” dedi.
Eşi Sami Eken ise “1973 yılında evlendik. 3 tane çocuğum var. 3 tane torunum var. Ellerinizden öperler. Eşimle beraber huzurlu ve mutluyum. Rahmetli kayınpederim düğün istemedi. Bende taktım koluma bu şekilde Aldım yukarı doğru evime çıktım. O zamanlar düğün yapmak yoktu, elektrik yoktu. Düğünü nerede görelim. 3 torunum var. 3 tane de çocuğum var” diye konuştu.



“Cahillikte kaçtık, düğün yapamadık”
Gelinlerden Ayşe Ceylan “42 yıllık evliyiz. 5 tane torunum var. Cahillikte kaçtık, düğün yapamadık. Kaçarak evlendik. Buda bir mutluluk, buda bir murattı” dedi. Eşi Enver Ceylan “4 çocuğum var. 1 tane de vefat etti. 5 tane de torunum var” dedi.



“Mart ayında kaçırdım, karları yararak eve gelmiştik”
Gelinlerden Asiye Ceylan, “Düğün yapamadık. Küçüktük, kaçtık evlendik. Ben Trabzonluyum. Heyecanlı değilim. Heyecan hiç olmadı ki zaten. 5 tane torunum var” dedi. Eşi Ali Ceylan “Düğün yapamadım. Arada bazı engeller vardı. Mart ayında kaçırdım. Karları yararak eve gelmiştik” dedi.


“Dünyaya bir daha gelsem yine bu eşimi alırım”
Gelinlerden Hatice Girgin, “Düğün yapamadık. Beyimin kimsesi yoktu. Annesi, babası küçükken ölmüş. Sokaklarda ağabeyinin yanında büyümüş. O yüzden düğün yapamadık. Çok şükür mutluyum. 3 tane torunum var. 3 tane de çocuğum var. Ama çocuklarım burada yok. Zoruma giden bu, buna ağlıyorum” dedi. Eşi Mustafa Girgin ise “Ben muhtarımıza teşekkür ediyorum, böyle bir etkinlik yaptığı için. Alla razı olsun. Sanki 25 yaşında yeni evleniyor gibi oldum. Çok duygulandım. Muhtarımız çok iyi bir insan. Dünyaya bir daha gelsem yine bu eşimi alırım. Eşimden Allah razı olsun” dedi.


“Sayın Cumhurbaşkanını dinlersek 3 uşak edeceğiz”
Gelinlerden Havva Özkarataş “35 yıllık evliyiz. 5 tane torumun var. İmkan yoktu o zaman düğün yapamadık. Kaçarak evlendik. Şu an çok mutlu ve sevinçliyim, yalan yok” dedi.  Eşi Hasan Ali Özkarataş ise “Sayın Cumhurbaşkanını dinlersek 3 uşak edeceğiz. Başka diyecek bir şey yok” dedi.



“Ben onlardan mutluyum, onların gözünün içinin gülmesi beni daha çok etkiliyor”
Köy Muhtarı Halil Düzen, bu anlamlı ve güzel projenin çiftlerden birinin tartışmasına şahit olduktan sonra çıktığını belirterek şunları kaydetti:

“Ben bu çiftlerin kavgalarına şahit oldum. Senin annen benim elime bir kına bile yakmadı dediler. Bende sohbete girince içinden filmlere konu olacak şeyler çıktı. Bende kendileri ile konuşup, biraz zorda olsa düğün yapmaya razı ettim. Ben onlardan çok mutluyum. Onların gözünün içinin gülmesi beni daha çok etkiliyor. İyi ki böyle bir şey yapmışız. 8 çift var. En genci 56 yaşında. Torunları ile birlikte düğün yapıyorlar. Önceleri tepki ile karşılaştık. Ancak çiftlerimiz dirayetli durunca Gölyaka’dan, Düzce’den, İstanbul’dan akın akın misafirler geldi. Bende bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordum”



Düğün de ayrıca çiftler için 8 katlı pasta kesildi. Pastayı kesen çiftlerin, pastalardan birbirlerine ikramı da neşeli dakikalar yaşanmasına neden oldu. Düğün oyun havaları ile devam ettikten sonra gecenin ilerleyen saatlerinde sonra erdi.


Haber: Ö.YILMAZ