"Tarihten Gelen Bereket Öyküsü" sloganı ile 4 yıl önce yola çıkılan Düzce Otları Tyche Bereket Festivali için geri sayım sürüyor. 2-3 Mayıs tarihlerinde Düzce Üniversitesi’nde Düzce’ye özgü otları konu alan konferanslarla başlayacak olan festival, 4-6 Mayıs tarihlerinde arasında ise Anıtpark Meydanı’nda kurulacak stant ve düzenlenecek etkinliklerle şölen havasında geçecek.

Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından organize edilen Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi ve gönüllülerin katkıları ile hazırlanan Düzce Otları Tyche Bereket Festivali için hazırlıklarını sürdüren kadın meclisi üyeleri dün akşam Düzce Belediye Meclis Salonu’nda bir araya geldi. Festival kapsamında düzenlenecek yemek yarışmasına katılacak her birinde Düzce’ye özgü otların bulunduğu yemeklerin tanıtımı yapılan basın toplantısında Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Selma Demirelli, açıklamalarda bulundu.



Yarışmada derece girmek için yarışacak yemeklerin ön tanıtımı için bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Demirelli, festivalin 2. günü olan 5 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00’da yemek yarışmasının yapılacağını söyledi ve şöyle devam etti:

“8+1 81” Düzce böreği”
“Katılımcılar ön hazırlık için yemekleri getirdi. Çünkü mucize bir şey oldu. 10 tane otun bir arada olduğu börekler var. Hatta “8+1 81” Düzce böreği var. Burada kadınların yaratıcı özellikleri, girişimci özelliklerini ön plana çıkartmak bizim için çok önemli oldu. Yemek aslında festivalle, girişimcilikle yemekte insanları buluşturup Düzce’nin marke yemeğini ön plana çıkartmak istiyoruz.”



Ihlamur yaprağından dolma
 Tamamen doğal ürünlerden yapılan yemekleri anlatan Demirerli, şöyle devam etti: “Kemerkasım köyü muhtarımız karışık otlardan salata yaptı. Bir başka kişi malay denilen Düzce’nin yöresel bir kültürünü tanıtan bir yemek yapıyor. Başka beyefendi de Düzce’nin mantısını, diğer kadınlarımız da çok çeşitli, ıhlamur yaprağından bile dolma var. Düzce zaten Çerkes Kabağı ile meşhur. Burada sadece biz Düzce’de ki yetişen yararlı otların insan sağlığı üzerindeki etkisini Düzce Üniversitesi’nde ki çalıştayda gösterirken yemek olarak da mutfağımıza nasıl girdiğini göstermiş oluyoruz.” dedi.



Sunumu Düzce’ye ait
Düzce’ye patentli bir ürün kazandırma hedefinde olan Ekrem Karabulut ise şunları kaydetti:



Düzce’ye ait bir mantı yapabilmek. Düzce’deki yetişen ürünlerden bir ürün yapabilmek. İçinde kaldirik, fındık, kıyma ve Düzce’ye ait otlar var. Sunumu da Düzce’ye ait bir sunum.”



Haber: H.GÜRSOY