Kütüphanelerin ve kitaplarının öneminin anlatıldığı ve mart ayının son haftası kutlanan kütüphaneler haftası için Düzce’de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen programda halk oyunları oynandı, şiirler okundu, en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi.

Bu yıl 48. Kutlanan kütüphaneler haftası programına başta Vali Vasip Şahin olmak üzere ilgili kurum müdürleri, çeşitli sivil toplum kurumları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören Doğanlı Eşref Taşhan İlköğretim Okulu öğrencilerinin Karadeniz Yöresi Halk Oyunu gösterisi ile başladı. İl Halk Kütüphanesi salonunda devam eden törenin açılış konuşmasını yapan Kütüphane Müdürü Abdullah Bilgin, 2008 yılında hizmete giren yeni halk kütüphanesi binasıyla her geçen yıl daha iyi hizmet verdiklerini söyledi.

Düzce Türkiye 5.

Bilgin,“2008 yılının mart ayında hem kütüphane haftasını kutlamıştık, hem de kütüphanemizin yeni binasının açılışını yapmıştık. Yeni binamıza taşındıktan sonra her geçen gün daha iyi hizmet sunmaya ve verilen hizmetlerin kalitesini arttırmaya devam ettik. Bunun neticesinde okuyucu sayımızda, üye sayımızda ve kitap sayımızda çok önemli artışlar sağladık. Kitap sayımızı 2007 yılında 17 bin 550’den 38 bin 84’e, okuyucu sayımızı 2007 yılında 37 bin 825’ken 58 bin 757’ye, kütüphane üye sayımızı 476 iken, 2011 yılı sonu itibariyle 7 bin 962’ye çıkardık. Böyle bir artışın bizler tesadüf sonrası olmadığı bakanlığımız tarafından yaptırılan kamuoyu yoklamaları da göstermiştir ve Türkiye okuma haritasında Düzce Türkiye 5. Olarak yerini almıştır.” Dedi.

Vali Vasip Şahin, Gelişen teknoloji ile gençlerin kütüphanelere ilgisinin azalmasına rağmen Düzce’ de kütüphanelerin kullanma oranlarının artmasını mutluluk verici olduğunu söyledi.
Şahin,“Teknoloji hayatımızı sarıp sarmaladı. Bugünün genci artık bilgiye kütüphaneye gitmeden ellerindeki bilgisayarlarla ulaşma imkânına sahip. Dolayısıyla kütüphane binalarına ilgi rağbet maalesef eskiye göre azalıyor. Bütün buna rağmen ilimizin kütüphaneleri kullanma oranlarının artmasından ve Türkiye 5. Olmasından mutluluk duyuyorum. Bu 5.liklerimizi 1.liklere taşıma yarışına girmemiz gerekir.”dedi.
Düzce’de 18 gezici kütüphanenin yetersiz olduğuna dikkat çeken Şahin, özellikle köylerdeki idarecilerden bu rakamın arttırılması yönünde talepte bulundu.

Şahin, “Gezici kütüphanemiz 18 tane. Ben bu rakamın düşük olduğunu düşünüyorum. Köylerimizdeki idareci arkadaşlarımızın bu konudaki ilgilerini biraz daha arttırmalı ve biz her kapıya her köye ulaşmalıyız. Bu konuda özel bir isteğim var.” dedi.

Konuşmaların ardından İl Halk Kütüphanesi'ne ev kütüphanesinde bulunan 8 bin 437 kitabını bağışlayan Naim Özgüner'e Vali Şahin tarafından teşekkür plaket verildi.

Programda ayrıca, Düzceli 6 yazara, ortaöğretim okulları arasında düzenlenen kütüphane, kitap ve okuyucuları konu alan karikatür yarışmasında dereceye giren öğrencilere ve en çok kitap okuyanlara ödülleri verildi.