Soğukların gelmesi ile birlikte Düzce’de yine hava kirliliği gün yüzüne çıktı. Her kış sağlığı tehdit eden mevcut kirliliğin en aza indirilmesi amacıyla Düzce Valiliği öncülüğünde doğalgazı yaygınlaştırma projesi ve denetimler devam ediyor. İl Mahalli Çevre Kurulu kararları doğrultusunda çalışmalar  yürüten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, il genelindeki hava ve çevre kirliliği ile mücadelede yürütülen faaliyetlere ilişkin bir açıklama yaptı.

118 işyerinde 350 bin 783 kilogram kömür denetlendi
Merkez ilçede 6400 (+-200) kcal aşağısında kömür satışına izin verilmediği vurgulanan Düzce’de toplam katı yakıt satıcısı kayıt belgesine sahip işletme sayısı 144 olarak açıklandı. Belediyeler tarafından yapılan kömür denetim verilerine göre ise 2017’nin ilk 9 ayında kömür satışı yapılan 118 işyerinde 350 bin 783 kilogram kömürün kontrolden geçirildiğini duyurdu.

Bin 54 TL para cezası kesildi
Açıklamada, taşıt kaynaklı hava kirliliği egzoz denetimlerine de yer verildi. Düzce’de 1 Ocak-11 Aralık 2017 tarihleri arasında egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonu ve il müdürlüğünce toplam 32 bin 809 araçta ölçüm yapıldığı bildirildi. Bu ölçümler sonucunda, değerleri çok yüksek çıkan araçların sürücülerine toplam bin 54 TL para cezası kesildiği kaydedildi.

78 fabrikada denetim
Sanayi kaynaklı hava kirliliği egzoz denetimlerine yönelik ise şu bilgilendirmeler yapıldı: “Hava Emisyonu konulu 78 adet fabrika denetimi yapılmış olup CO GAZI Vve Toz Emisyonu’ndan 2 adet idari yaptırım para cezası uygulanmıştır. Orman Ürünleri Sanayi Denetimi Müdürlüğümüz tarafından 50 adet odunlu ekmek pişirme fırınları denetimi de belediye işbirliği ile devam etmektedir.”

Köy muhtarlarıyla toplantı
Merkeze bağlı köylerin muhtarları ile soba kurulumu, bacalar ve soba yakma talimatı konulu bir toplantı gerçekleştirildiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, muhtarlardan talep gelmesi halinde köylerde de bu konularda eğitim verileceğini aktardı.

Ağa Mahallesi’nde temizlik kampanyası
Öte yandan Düzce’de çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla da çalışmalar devam ediyor. Ağa Mahallesi’nde geçtiğimiz ağustos ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerince yapılan inceleme sonucunda belli bölgelerde, Asar Deresi kenarında ve bazı evlerde biriktirilen çöplerin tespit edildiği ortaya çıktı. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından başlatılan temizlik kampanyası ile Düzce Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü katkılarıyla çöplerin kaldırılması sağlandı. Ayrıca Ağa Mahallesi’nde atıkların yakılmaması hususunda bilgilendirme yapıldığı ve belirli aralıklarla kontrollerin devam ettiği açıklandı.

Haber: C. ÜSTÜNER