Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz uzmanı Dr. Emine Afşin, Düzce'de tüberküloz hastalarının Türkiye ortalamasına göre ilk beşte yer aldığını söyledi. Dr. Afşin bu değerlendirmeyi Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu GÜNLÜK Programında açıkladı.

Türkiye genelinde ocağın ilk haftası kutlanmakta olan "Verem Savaşla Mücadele Haftası" öncesi Öncü Tv'de katıldığı Günlük Programında Erol Tayhan'ın sorularını cevaplandıran Tüberküloz uzmanı Dr. Emine Afşin, yaptığı genel bir değerlendirmede Türkiye'de tüberküloz hastalığına yakalanma açısından Düzce'nin ilk beş il arasında yer aldığını söyledi.


Tüberküloz hastalığının tek nedenden kaynaklanmadığına dikkat çeken Dr. Afşin, bulaşma riski hakkında da detaylı bilgiler verdi.

„Daha çok akciğer Tüberkülozunu görüyoruz. Hastalık akciğerinin su toplamasıyla gelebilir. Beyine, karaciğere veya böbreklere yerleşebilir yani vücudun her yerinde bir tüberküloz hastalığı saptanabilir. Basili alan hastaların yüzde 5’i de iki yıl soran da başka bir hastalık geçirme ihtimali var. Bu yüzden ilk iki yıl çok önemlidir. Hasta bulaştırmamaya çalışacak. Sonuçta bir her tüberküloz hastasını yatırmıyoruz. Bulaştırcılığa çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aile fertlerinden itibaren çalıştığı iş yeri olabilir. Uzun süre kaldığı arkadaş ortamı çevresi olabilir. Herkesin kendisini koruması gerekiyor. Hastalarla aynı kapalı ortamda sürekli aynı havayı solumayacaklar. Odanın havalandırılması önemlidir. Tek bulaşma yolu solunumdur. Ortamı havalandırma tek önlemdir.“

 

Haber:E.TAYHAN