Binaların satışı ya da kiralanmasında "enerji kimliği belgesi" zorunluluğu, 2020'ye ertelendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nin, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "binalarda enerji performansı yönetmeliği"nde değişiklik yapan yönetmelikle, "binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartının aranmasına" ilişkin uygulama 1 Ocak 2020'ye ertelendi.

Enerji Verimliliği Kanunu tarafından mevcut binalar için enerji kimlik belgesi çıkarılması için tanınan 10 yıllık süre 2 Mayıs Salı günü bitiyordu.

EKB neyi gösteriyor
Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir enerji sınıfına göre sınıflandırılıp; A verimli binayı, G ise verimsiz binayı tanımlıyor.

1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacak zorunluluk, 'henüz uyum sağlayamadık' itirazları nedeniyle önce 1 Ocak 2011'e, ardından da 2 Mayıs 2017'ye ertelenmişti.